Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Denia din Sfânta și Marea Marți, pe Colina Patriarhiei
La Catedrala Patriarhală din București a fost săvârșită luni seara, 18 aprilie 2022, Denia din Sfânta și Marea Marți. La final, părintele prof. dr. Mihai Simion Săsăujan, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a rostit un cuvânt de învățătură.
Părintele profesor a explicat că Pilda celor zece fecioare, despre care au pomenit textele liturgice, este un model de pregătire duhovnicească: „În Sfânta și Marea Marți, Biserica ne pune în atenție două virtuți foarte importante: privegherea și milostenia față de semenii noștri, ca expresie a vieții noastre creștine autentice. Sfinții Părinți tâlcuiesc Pilda celor zece fecioare spunând că noțiunea de candelă semnifică credința în viața noastră, iar untdelemnul făptuirea bună, milostenia. Călugării și creștinii care se roagă îndelung ajung la această stare de priveghere, de vedere sensibilă a lucrurilor dincolo de materialitatea lor. Părinții înduhovniciți spun că în momentele de priveghere sfântă simt lucrarea vindecătoare, mântuitoare și sfințitoare a lui Dumnezeu în viața lor”.
Slujbele speciale numite denii reamintesc și actualizează liturgic episoadele pline de suferință prin care a trecut Mântuitorul Iisus Hristos în ultimele zile ale vieții Sale pământești.
Marți seara, în cadrul Deniei din Sfânta și Marea Miercuri, cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal coordonator al Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române.