De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Denia Prohodului Domnului pe Dealul Patriarhiei
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit la Altarul de vară din vecinătatea Catedralei Patriarhale ultima denie din acest an. Denia Prohodului Domnului, care a cuprins slujba Utreniei Sâmbetei celei Mari, a fost săvârșită în seara Sfintei și Marii Vineri, 22 aprilie 2022.
Credincioșii bucureșteni prezenți la slujbă au intonat, alături de părinții slujitori, Prohodul Domnului, participând în mod tainic la evenimentul Punerii în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos. Această cântare are un caracter funebru, amintind de îngroparea Domnului și de pogorârea Sa la iad, și cuprinde o serie de strofe duioase, de plângere, împărțite în trei stări, bogate în simbolisme și înțelesuri teologice și spirituale.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre ceea ce Mântuitorul a realizat, prin Pătimirile Sale, pentru mântuirea noastră: „Denia Prohodului Domnului reprezintă un moment deosebit de cutremurător, care ne îndeamnă la tăcere. Prin imnografia sa, Biserica a concentrat în câteva cuvinte momentele la care suntem și noi părtași. La fiecare Sfântă Liturghie, atunci când ne pregătim pentru săvârșirea ei, preotul rostește în taină cuvintele: «Răscumpăratu-ne-ai pe noi din blestemul Legii, cu scump Sângele Tău. Pe Cruce fiind răstignit şi cu suliţa împuns, nemurire ai izvorât oamenilor, Mântuitorul nostru, slavă Ţie!» Domnul ne-a dăruit tuturor viață veșnică. S-a răstignit pe Muntele Golgota, într-o grădină, ca să ne aducă aminte că în Grădina Edenului Adam a căzut. În locul pomului din Rai s-a înfipt Crucea. În locul rodului înșelător, Mântuitorul a băut oțet și fiere pentru a răscumpăra păcatul protopărinților noștri”.
Potrivit rânduielii liturgice, la finalul Doxologiei Mari, soborul slujitorilor și credincioșii prezenți au pornit în procesiune în jurul Catedralei Patriarhale cu Sfântul Epitaf, participând în mod tainic la ducerea către mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos. În cadrul procesiunii s-au făcut patru opriri în timpul cărora au fost rostite ectenii pentru ocrotirea poporului binecredincios. Săptămâna Mare se încheie cu Sfânta şi Marea Sâmbătă, când se va oficia ultima Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare din Postul Paștilor, unită cu Vecernia zilei de duminică.