De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Denia zilei care amintește de instituirea Sfintei Euharistii
La Catedrala Patriarhală din București a fost săvârșită miercuri, 15 aprilie 2020, cea de‑a patra Denie a săptămânii Sfintelor Pătimiri ale Domnului, aferentă Sfintei Zi de Joi. Slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, iar la final, părintele arhimandrit dr. Chiril Lovin, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, a rostit un cuvânt de învățătură.
Rânduielile speciale din Săptămâna Sfintelor Pătimiri au continuat miercuri seara cu Denia din Sfânta și Marea Joi. Textele liturgice ale acestei zile au amintit de patru evenimente deosebite din viaţa Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; rugăciunea din Grădina Ghetsimani; şi începutul Pătimirilor prin vinderea Domnului de către Iuda Iscarioteanul.
La finalul Deniei, părintele arhimandrit asist. dr. Chiril Lovin, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, a rostit un cuvânt de învățătură, în care a evidențiat faptul că Denia din Sfânta și Marea Joi ne cheamă să mergem cu Hristos Domnul pe drumul pătimirilor, răstignirii, morții și Învierii Sale. „Aceste evenimente pregătesc atmosfera Pătimirilor Domnului. Ele i‑au determinat pe Apostoli și pe primii creștini să instituie postul din ziua de miercuri de peste tot anul. Astfel, alături de ziua de vineri, miercurea ne amintește de smerenia adâncă și îndelunga-răbdare a lui Hristos și despre jertfa Sa pentru mântuirea noastră. (...) În seara aceasta, Denia ne pregătește pentru evenimentele care se petrec în Sfânta și Marea Joi. De aceea, am ascultat Evanghelia în care Sfântul Evanghelist Luca ne‑a relatat evenimentele care s‑au petrecut, începând cu seara de miercuri și până în seara de joi. În seara de miercuri a avut loc sfatul pe care l‑a făcut Iuda cu mai-marii preoților și căpeteniile oastei iudaice pentru a‑L vinde pe Mântuitorul Hristos. A doua zi, joi, Mântuitorul i‑a trimis pe Apostolii Petru și Ioan să pregătească serbarea Paștilor în foișorul de pe Muntele Sion. În Sfânta și Marea Joi, Mântuitorul Hristos a săvârșit Paștile Legii Vechi, dar în același timp a dat ucenicilor și Sfânta Euharistie, adică a întemeiat Taina Sfintei Euharistii sau Împărtășanii”, a spus părintele arhimandrit Chiril Lovin.
În Joia Mare, Mântuitorul Iisus Hristos a predat Apostolilor Taina Sfintei Euharistii, care se săvârșește de atunci și până astăzi în biserică în Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. „Mântuitorul Hristos, serbând cu anticipație Paștile Legii Vechi, joi seara, a împlinit Legea, dar în același timp a desăvârșit‑o, dând Bisericii Paștile cele noi, și anume Sfânta Împărtășanie. Mântuitorul Hristos instituie Taina Sfintei Euharistii în care El va fi prezent de acum în biserică în chip vizibil. Alături de prezența Sa prin Duhul Sfânt, El este cu noi în toate zilele până la sfârșitul veacului și sub chipul pâinii și al vinului sfințite la Dumnezeiasca Liturghie în sfânta biserică. De aceea, Mântuitorul Hristos dă Apostolilor separat pâine și separat vin, pentru a arăta că El se pregătește spre jertfa cea de bunăvoie pentru mântuirea noastră. Așadar, chipul în care Hristos ne‑a predat aceste taine ne arată de la început jertfa Sa”, a spus părintele arhimandrit Chiril Lovin.
Răspunsurile liturgice la strană au fost oferite de membri ai Grupului psaltic `Tronos~ al Catedralei Patriarhale.
În seara zilei de joi, 16 aprilie 2020, la Catedrala Patriarhală va fi oficiată slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri, numită și Denia celor 12 Evanghelii.
Deniile sunt slujbele de seară din Postul Mare în cadrul cărora se săvârşește Utrenia zilei următoare, ca o formă de priveghere prelungită.