La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Departe de Hristos, noi nu avem speranță, sens și viitor”
În Duminica a patra din Postul Sfintelor Paști, a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, zi în care s-au citit pericopele evanghelice care prezintă vindecarea fiului lunatic și Fericirile, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia.
În finalul cuvântului adresat cu acest prilej, ierarhul a spus: „În această perioadă neagră din istorie, omenirea trebuie să înțeleagă că, departe de Hristos, noi nu avem speranță, sens și viitor. Hristos Euharisticul, Cel ce tronează pe Altarele bisericilor lumii, strigă astăzi: «Iată, Eu stau la ușă și bat!» Dacă-L primim în duh de pocăință, El intră și transformă numaidecât vina în iertare, boala în vindecare și lacrima în surâs de fericire. În aceste zile sumbre, devenim tot mai conștienți că, pe marea învolburată a existenței efemere, Domnul Hristos din Cer și din Euharistie este Stânca vieții pe care, sprijinindu-ne, vom fi salvați de naufragiu, chiar dacă toate «Gibraltarurile» lumii s-ar spulbera”.
Ierarhul a mai arătat că „ne rugăm Milostivului Dumnezeu să pună capăt acestei epidemii ce bântuie spațiul românesc, pentru ca bunii noștri creștini să iasă din izolarea dureroasă”.