La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Deschiderea noului an şcolar la Liceul Românesc din Gyula
Deşi elevii din România încă se bucură de vacanţă, dincolo de graniţele ţării, în Ungaria, învăţăceii s-au apucat deja de lecţii. La Liceul românesc "Nicolae Bălcescu" din Gyula, deschiderea noului an şcolar a avut loc duminică, 2 septembrie, eveniment la care a luat parte şi Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, după cum ne informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Însoţit de alţi clerici, profesori gata de treabă şi părinţi răscoliţi de emoţie, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de bun venit şi de preţuire adresat elevilor din clasele I-XII şi cadrelor didactice de la această instituţie de învăţământ din Gyula, chemând asupra lor, dar şi asupra tuturor elevilor şi cadrelor didactice din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria binecuvântarea lui Dumnezeu şi purtarea Sa de grijă pentru acest nou început de drum.
Apoi, potrivit tradiţiei, Maria Gurzău Czégledi, directorul Liceului românesc "Nicolae Bălcescu" din Gyula, a făcut deschiderea oficială a anului şcolar, prezentând realizările importante ale absolvenţilor acestui liceu care au reuşit să fie admişi la diferite facultăţi, dar şi modificările semnificative din procesul educativ de la toate şcolile din Ungaria, potrivit noii legi a învăţământului, care va intra în vigoare, într-o primă etapă, cu începere din luna septembrie. În continuare, numeroşilor elevi, cadrelor didactice şi părinţilor reuniţi în sala festivă a liceului le-au fost prezentaţi atât cei 26 de "boboci" din clasa I, cât şi elevii din clasa a IX-a, care alături de ceilalţi elevi au pornit pe drumul cunoaşterii. Printre cei prezenţi la această festivitate s-au mai numărat şi Galbács Mihály, viceprimarul oraşului Gyula, reprezentanţi ai presei româneşti din Ungaria şi alte oficialităţi. (Cristian Bostan)