La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Despre cultul îngerilor, la hramul Mănăstirii Roşia din Arad
Mulţimea de credincioşi care a venit din toate părţile judeţului Arad la Mănăstirea Roşia pentru a asista la sfintele slujbe a participat cu smerenie şi cu evlavie la acestea, cinstind pe ocrotitorii acestei sfinte mănăstiri, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului. În cuvântul de învăţătură, Înalt Preasfinţia Sa a vorbit despre cultul îngerilor în Biserica Ortodoxă, "ca o legătură între lumea văzută şi nevăzută", precum şi despre "datoria creştinului de a săvârşi mereu binele după modelul îngeresc, conformându-şi viaţa cât mai mult chipului îngeresc, pe care în mod deosebit trebuie să-l ilustreze viaţa sfintelor mănăstiri". În încheiere, îndemnul dat a fost de a cultiva roadele acestui pelerinaj la Mănăstirea Roşia, cu ocazia acestei mari sărbători închinate Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, prin dorinţa de schimbare a vieţilor tuturor creştinilor, stăruinţa de a face binele, rugându-ne ca aceştia să mijlocească pentru iertarea păcatelor noastre. Un moment deosebit al slujbei săvârşită de Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost acela al hirotonirii în treapta preoţiei a diaconului Lucian-Ioan Ştefănuţ, pe seama Parohiei Mădrigeşti din Protopopiatul Sebiş. Între preoţii care au slujit cu ierarhul s-au aflat pr. Ioan Dărău, pr. Alexa Birău, pr. Ştefan Moanea, pr. Mihai Radeş, pr. Traian Pui, diaconul Marius Braiţ, precum şi ieromonahii Emanuel, Teoctist şi Antonie de la Mănăstirea Feredeu.
În prezent, maicile au reuşit să ridice un corp nou de clădiri, cuprinzând chilii, trapeză, bucătărie, arhondaric, paraclis. Biserica mănăstirii se află într-un amplu proces de înfrumuseţare, mai ales prin pictura bisericească ce este în curs de execuţie. De aceea orice jertfă, donaţie şi strădanie din partea tuturor creştinilor este bine-venită. (Pr. Mihai Radeş)