De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Despre importanţa Tainei Sfântului Maslu şi a predicii
Biserica Parohiei "Sfântul Ilie" - Titan a fost gazda conferinţei pastoral-misionare a preoţilor din Protoieria III Capitală de joi, 12 ianuarie. În contextul Anului omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, una din temele abordate a fost dedicată importanţei şi necesităţii Sfintei Taine a Maslului. În partea a doua a conferinţei s-a dezbătut actualitatea predicii.
În prima parte a conferinţei, părintele Petru Andreana, slujitor la Parohia "Sfântul Ilie" - Titan, a prezentat aspectele scripturistice, patristice, teologice şi liturgice ale Tainei Sfântului Maslu. Această Taină este lucrarea sfântă săvârşită în numele Sfintei Treimi de către preoţii Bisericii, prin care se împărtăşeşte credinciosului bolnav harul nevăzut al tămăduirii sau uşurării suferinţelor trupeşti şi întărirea sufletească, iar efectul Tainei depinde de credinţa bolnavului şi de iertarea lui de către Dumnezeu. Apoi a fost prezentată importanţa predicii în cadrul slujbelor liturgice, iar referenţiar a fost părintele Mihai Andrei Aldea, de la Parohia "Sfântul Daniil Sihastrul", care a precizat că Biserica, prin predică, trebuie să dea răspunsuri pentru vremurile de astăzi, să se arate cunoscătoare a realităţilor cotidiene şi călăuzitoare a credincioşilor. "Biserica nu se poate izola în mijlocul lumii în care trăieşte, astfel, trebuie să facă faţă tuturor încercărilor şi disputelor şi nu trebuie să se ascundă de ele. Avem nevoie în bisericile noastre de predici ancorate în cotidian. Credincioşii noştri au nevoie să vadă cum credinţa creştină se trăieşte azi, aici şi acum. De aceea, este nevoie ca fiecare preot să se poată exprima la nivelul predicilor sale asupra subiectelor actuale, fie că este vorba despre corupţie sau nemilostivire, sănătate, criză economică, homosexualitate, politici guvernamentale, ecumenism sau alte lucruri care frământă societatea. Ştim că există adesea o mare temere în abordarea unora sau altora din aceste subiecte, de unde izvorăşte adesea fie ignorarea lor, fie o abordare abruptă şi unilaterală. Dar când am adus mărturia Sfântului Ioan Gură de Aur despre curajul lui, am amintit că acesta a vorbit despre asemenea subiecte nu numai cu mult curaj, ci şi cu dragoste şi multă socoteală", a arătat părintele Mihai Andrei Aldea. "Preoţii revarsă peste lume puterile veacului viitor" La conferinţă au mai participat: părintele protoiereu Dinu Pompiliu, arhimandritul Timotei Aioanei, Exarh cultural şi Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale, arhimandritul Veniamin Goreanu, consilier administrativ, părintele prof. Adrian Niculcea, de la Parohia "Pogorârea Sfântului Duh" - Parc Titan şi profesor la Facultatea de Teologie din Constanţa. "Noi nu avem decât o singură armă: cuvântul. El reprezintă pentru noi atât scutul cu care ne apărăm, cât şi sabia cu care pătrundem acolo unde putem vindeca sufletele, aşa cum spune Sfântul Apostol Pavel. De aceea, predica trebuie să ocupe un loc deosebit în viaţa preotului", a spus părintele protoiereu Dinu Pompiliu. Părintele prof. Adrian Niculcea a subliniat că săvârşitorii sunt doar iconomi ai tainelor lui Dumnezeu, ei "revarsă peste lume puterile veacului viitor", precum se arată în Epistola către evrei. Lucrările conferinţei pastoral-misionare au fost precedate de săvârşirea slujbei de Te Deum.