Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Despre rolul monahismului în societatea contemporană
La Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut cartea intitulată „Despărţit de lume şi rugător pentru lume” a părintelui arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal la Atelierele Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă. Volumul, redactat iniţial sub forma unei lucrări de licenţă la disciplina teologie liturgică, sub îndrumarea părintelui profesor Viorel Sava, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, este dedicat istoriei şi organizării monahismului, precum şi rolului pe care acesta îl ocupă în societatea contemporană.
În introducere, arhim. Dionisie Constantin argumentează că „prezenţa mănăstirilor în lumea modernă este definitorie pentru misiunea Bisericii astăzi, pentru a recreştina umanitatea secularizată. Societatea umană secularizată trebuie să găsească în mănăstiri o viaţă autentic creştină, un colţ de rai şi, mai ales, sfinţenia lui Dumnezeu”. În continuare, volumul prezintă istoria monahismului, începând cu figurile de asceţi din Vechiul Testament, precursori ai monahilor creştini, formele de organizare monahale din primele secole, biografia Sfântului Pahomie cel Mare, întemeietorul vieţii de obşte, îndemnurile Sfântului Vasile cel Mare către monahi şi vieţuirea Sfântului Ioan Casian, cel care a organizat viaţa cenobitică în Biserica Apuseană. Urmează un capitol mai mare, care descrie viaţa monahului, începând de la intrarea în mănăstire, tunderea în monahism, voturile monahului şi până la vestimentaţia acestuia.
Alt capitol este dedicat slujbelor de consacrare a monahilor - rasoforia, tunderea în monah şi schimonah, care sunt explicate de către autor şi însoţite cu desene. Următorul capitol vorbeşte despre chipul monahului reflectat în imnografie, iar ultimul capitol vorbeşte despre provocările contemporane ale monahismului, cu îndemnuri şi sfaturi preluate fie de la sfinţi, fie din cuvântările unor ierarhi ai zilelor noastre. Din acest capitol redăm un paragraf despre concluziile provocărilor monahilor: „Am prezentat aici numai patru probleme cu care se confruntă monahismul actual. Ele sunt cu mult mai multe şi provin din multe planuri. Primează, aşa cum este firesc, planul duhovnicesc, însă nu putem trece cu vederea nici planul economico-financiar (mănăstirea are personalitate juridică recunoscută de către statul de drept, cu obligaţii faţă de acesta). Trebuie să recunoaştem că, în pofida problemelor cu care se confruntă monahismul, acesta încă mai poate răspunde nevoilor spirituale ale credincioşilor Bisericii, păstrându-se, ca oarecând în timpul profetului Ilie, mulţi genunchi ce n-au căzut înaintea fiarei contemporane (banul şi modernismul)... Există încă făclii rugătoare în munţii României, schimnici de care lumea nu a auzit ... care se roagă pentru lume şi lumea va beneficia atât timp cât ei o vor purta în rugăciune”.
Volumul se încheie cu o bibliografie bogată, care a fost utilizată de autor la redactare, iar pe coperta patru găsim două citate ce rezumă cartea şi rolul monahilor pentru viaţa Bisericii şi pentru lumea contemporană.