Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Despre Sfânta Liturghie
La Parohia "Sfinţii Arhangheli" din Craiova, duminica, după slujba Sfintei Liturghii, credincioşii pot lua parte la lecţiile de cateheză. Cei doi preoţi slujitori prezintă enoriaşilor teme teologice de interes general pentru a lămuri problemele legate de cult şi de viaţă în general.
Duminica trecută, după tradiţionala agapă frăţească, cei doi preoţi de la Biserica "Sfinţii Arhangheli" din Craiova au susţinut cea de-a cincea lecţie de cateheză, pe tema "Despre Sfânta Liturghie" (partea a doua-simbolistică). Întâlnirea a punctat anumite secvenţe liturgice, printre care şi săvârşirea slujbei Proscomidiei, ca pregătire specială a darurilor de pâine şi vin pentru jertfa euharistică. Sfânta Proscomidie, exemplificată practic Părintele paroh Claudiu Porneală a explicat importanţa acestui moment. "Sfântul Potir, Sfântul Disc, Copia, Steluţa, Linguriţa, acoperămintele pentru sfintele vase. În timpul acestei slujbe, săvârşită în taină în Sfântul Altar, preotul pregăteşte cinstitele daruri, care, după sfinţire, se prefac în mod real, dar nesângeros, în Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului Hristos. Rugându-se, preotul, cu ajutorul unei copii (un cuţit în formă de suliţă), scoate din prima prescură un pătrat, numit Sfântul Agneţ, pe care se află inscripţionate iniţialele IS, HS, NI, KA, însemnând: Iisus Hristos biruieşte! Din celelalte prescuri, în număr de patru, preotul scoate părticele de pâine, numite miride, care sunt aşezate pe Sfântul Disc. Prima miridă o reprezintă pe Maica Domnului, alte nouă miride sunt pentru pomenirea celor nouă cete îngereşti, alte trei pentru ierarhul locului, conducătorii ţării, ctitorii şi binefăcătorii bisericii, apoi două grămăjoare pentru vii şi pentru morţi (scoase concomitent cu citirea pomelnicelor aduse de credincioşi la altar)", a spus părintele paroh. În timpul prezentării, pe o masă aşezată în mijlocul bisericii, au fost aşezate sfintele vase necesare săvârşirii cultului liturgic. Credincioşii prezenţi au avut ocazia de a vedea exemplificarea practică a ritualului Proscomidiei, care a fost realizat de părintele Florin Ionescu. Numărul celor prezenţi la ora de cateheză a fost de douăzeci şi cinci de persoane. De asemenea, a mai fost discutată şi problema pomelnicelor şi prescurilor, când şi cum trebuie să se aducă la Sfântul Altar, ce se întâmplă cu ele, cât de important este momentul prefacerii pâinii şi vinului în Sfântul Trup şi Sânge, cu care se împărtăşesc deopotrivă preoţi şi credincioşi, de ce este nevoie de Sfânta Liturghie în viaţa creştinului. Duminica ce urmează, a fost propus ca subiect de discuţie "Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie".