Sute de credincioși au primit binecuvântarea Iordanului, participând cu evlavie și bucurie la rânduielile sfinte prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului, săvârșite la Mănăstirea Radu Vodă din
Dezbatere despre Teologia Socială
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian“ din Bucureşti s-a desfăşurat, pe 22 mai, prima dezbatere naţională privind Teologia Socială. Întâlnirea a avut loc în contextul celui de-al doilea Colocviu Naţional de Teologie Dogmatică, care a fost găzduit de aceeaşi facultate.
Desfăşurată în sala „Diacon Petre I. David“, sediul Centrului de Studii şi Documentare, Societate, Drept, Religie, dezbaterea a cuprins principalele aspecte care definesc Teologia Socială contemporană. Au participat profesori de specialitate de la facultăţile de teologie ortodoxă din ţară, moderator fiind domnul Laurenţiu Tănase, cadru didactic al acestei discipline la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. „Pentru a defini această primă dezbatere naţională privind Teologia Socială, folosesc două cuvinte. O ocazie şi o necesitate. Aceştia sunt parametrii sub care s-a desfăşurat întâlnirea de joi. Această întâlnire a cuprins discuţii pe tematica Teologiei Sociale, despre aspectele care o definesc, despre urgenţele ei pe planul imediat apropiat şi pe termen lung şi, de asemenea, am încercat să definim şi să găsim un modus vivendi, la nivelul facultăţilor de teologie din ţară, în ceea ce priveşte două aspecte. În primul rând, acela care priveşte specializarea Teologiei Sociale, ştiind că anul acesta avem primii absolvenţi în domeniu, iar în al doilea rând, am căutat să definim disciplina de Teologie Socială. Toate acestea, deoarece, ca orice disciplină, Teologia Socială trebuie să aibă o serie de subiecte de studiu, o serie de principii metodologice, profesori cu competenţe în domeniu şi, de asemenea, trebuie să se supună unei expertize la nivel universitar“, ne-a declarat prof. Laurenţiu Tănase. În cadrul întâlnirii de la Bucureşti a specialiştilor care predau această disciplină, s-a evidenţiat faptul că Teologia Socială este una dintre importantele discipline teologice şi îşi propune să ofere Bisericii noastre Ortodoxe modalităţile cele mai potrivite de a comunica cu societatea, de a înţelege realităţile sociale de astăzi, de a găsi interpretări în spiritul învăţăturii creştine, pentru omul contemporan, pentru problemele şi angoasele sale, de a interpreta şi răspunde provocărilor şi aşteptărilor societăţii de azi.