De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Dezbatere internațională despre secularizare și crizele sociale contemporane
La Institutul de Cercetare a Calității Vieții din București (ICCV) a avut loc miercuri, 26 aprilie, dezbaterea internațională intitulată „Secularizări religioase multiple și crizele sociale contemporane”. Au participat cercetători, profesori de la diferite institute din cadrul Academiei Române și al Universității din București, precum și specialiști în domeniul sociologic de la universități de prestigiu din Anglia și Ungaria. Întâlnirea s-a desfășurat în parteneriat cu Institutul de Istorie a Religiilor și Centrul de studii și documentare „Societate, Drept, Religie”.
Evenimentul a debutat cu un cuvânt de bun-venit adresat participanților de dr. Eugen Ciurtin, directorul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române.
În continuare, după prezentarea problematicii dezbaterii și a modului de desfășurare a lucrărilor, specialiștii invitați au susținut câte o prelegere, urmată de o serie de întrebări pe baza subiectelor abordate: dr. Laurențiu Tănase, cercetător în cadrul ICCV - „Modernități multiple, secularizări multiple; o provocare pentru cercetare”; dr. Alexis Artaud de la Ferrière, de la Royal Holloway, Universitatea din Londra - „Religion, multiple secularisation and social crises”; dr. Gergely Rosta, de la Universitatea Catolică „Pázmány Péter” din Budapesta, Ungaria - „Religious multiple secularizations in contemporary regional context”; dr. Mirel Bănică, cercetător în cadrul Institutului de Istorie a Religiei al Academiei Române - „Semne discrete ale secularizării în România; un inventar; dr. Cezar Dascălu, cercetător în cadrul ICCV - „Cum putem măsura secularizarea; Teoria lui K. Dobbelaere, un posibil model”.
Evenimentul din Capitală a fost organizat și moderat de sociologul Laurențiu Tănase, care a amintit că prin această dezbatere s-a lansat o nouă structură de cercetare în cadrul Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române. „Este un eveniment-sărbătoare pentru că am reușit să avem invitați de mare prestigiu din Londra și Budapesta, unii dintre cei mai buni specialiști în sociologia religiei și care, în egală măsură, reprezintă grupări asociative de cercetare și de specialiști în domeniul științelor religioase. Am dorit foarte mult ca ei să fie prezenți cu noi la acest eveniment. Astăzi am dorit să lansăm o structură de cercetare nouă a institutului, un departament de științe al religiei, care își propune cu foarte mult entuziasm să cerceteze relația dintre evoluția societății contemporane și faptul religios. Ceea ce am reușit într-o primă parte a acestei discuții este tocmai să identificăm acele instrumente de cercetare care să ne permită să înțelegem și dintr-o perspectivă a analizelor științifice neutre subiectiv fenomenul religios și nu doar ca o abordare a aspirațiilor spirituale ale fiecăruia dintre noi. Evenimentul este cu atât mai important cu cât pune în valoare o colaborare între două institute ale Academiei Române, Institutul de Istorie a Religiilor și ICCV, ceea ce oferă și mai multă autoritate și forță capacității de cercetare, pentru că sunt cu atât mai mulți cercetători invitați în această muncă. Dorim ca într-o perioadă scurtă de timp să reușim să structurăm suficiente informații care să ne permită să creăm o bază bibliografică de referință pentru studierea și înțelegerea realităților religioase din țara noastră”, ne-a declarat lect. dr. Laurențiu Tănase.
Ziua s-a încheiat cu o sesiune de prezentare a intervențiilor participanților și discuții privind paradigma secularizării în Romania și impactul crizelor multiple asupra comportamentului religios.
Centrul de studii și documentare „Societate, Drept, Religie”, partener în organizarea acestui eveniment, sprijină studenții și cadrele didactice să aprofundeze domeniul științelor sociale prin crearea unei biblioteci de specialitate, prin organizarea de conferințe, simpozioane, mese rotunde, prin editarea și publicarea de lucrări în acest domeniu.