Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Dezbateri despre misiunea dascălilor de religie
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat ieri, 6 septembrie, la Consfătuirea Naţională a Inspectorilor de Religie, eveniment organizat în perioada 5-7 septembrie la Academia Teologică de la Mănăstirea "Brâncoveanu" -Sâmbăta de Sus.
Înainte de a deschide şedinţa de lucru a întâlnirii de ieri, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, însoţit de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, şi de arhimandritul Ilarion Urs, stareţul mănăstirii braşovene, s-a închinat în vechea biserică brâncoveană din incinta aşezământului monahal. Aici, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat obştea monahală, după care a adus un prinos de cinstire la mormintele mitropoliţilor ardeleni Antonie Plămădeală, Nicolae Mladin, Nicolae Bălan şi Nicolae Colan. În Aula Academiei Teologice, unde a avut loc şedinţa de lucru a consfătuirii inspectorilor de religie din întreaga ţară, Întâistătătorul Bisericii noastre a vorbit despre importanţa menţinerii orei de religie în şcoli, misiunea dascălilor de religie şi efectele benefice incomensurabile pe care educaţia religioasă le are în societate. Vizita Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române la mănăstirea braşoveană s-a încheiat cu vizitarea magazinului de cărţi şi obiecte bisericeşti şi a mormântului părintelui Teofil Părăian. La consfătuirea inspectorilor de religie de la Sâmbăta de Sus au fost prezenţi Vasile Timiş, secretarul de stat în Ministerul Culturii, şi Cătălin Pâslaru, inspectorul general de religie. "Ora de religie este un apostolat, o misiune sfântă, apostolică, adică o trimitere din partea lui Dumnezeu pentru a forma suflete în comuniune cu Dumnezeu şi în comuniune cu toate generaţiile de sfinţi din toate timpurile. Această formare a tinerilor, a copiilor, în credinţa creştină este foarte importantă, încât nu credem că în România a fost sau va fi vreodată vreo investiţie mai mare decât transmiterea credinţei ca valoare veşnică." PF Patriarh Daniel