La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Dezbateri despre problemele familiei azi
Marţi, 17 martie, la Facultatea de Medicină din Timişoara a avut loc conferinţa cu tema „Familia în cumpănă? Probleme şi provocări ale familiei contemporane“, susţinută de doamna conf. dr. med. Aurora Miloş. Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, de Societatea Femeilor Creştin-Ortodoxe din Timişoara.
Această conferinţă a deschis şirul manifestărilor cultural-educative şi spirituale din perioada Postului Mare, organizate de Societatea Femeilor Creştin-Ortodoxe din Timişoara. La conferinţă au luat parte conducerea şi membre ale Societăţii Femeilor Creştin-Ortodoxe din Timişoara, clerici din Arhiepiscopia Timişoarei, profesori, tineri, studenţi teologi, precum şi numeroşi timişoreni. În cadrul întâlnirii au fost abordate probleme legate de impactul produs asupra familiei tradiţionale de tranziţia de la societatea postindustrială la societatea informatizată. De asemenea, au fost prezentate pericolele determinate de diferite influenţe socio-culturale, mai ales cele inoculate de mijloacele mass-media şi informatice asupra sănătăţii fizice şi morale a noastră, a tuturor - cu precădere asupra echilibrului psihic al copiilor şi tinerilor. „M-am axat pe unele influenţe pe care le au mass-media, moda, privind educaţia copiilor şi mai puţin pe alte probleme legate de modul în care trăiesc familiile în sine, adică nu m-am axat de exemplu pe problema divorţului, a avortului sau a prostituţiei. Am ales să discutăm mai mult despre felul în care putem să ferim tinerii şi copiii de toate ispitele care se ivesc în lumea aceasta aşa-zis modernă sau postmodernă. În perioada următoare încercăm să mai alegem câteva teme de interes prin care să sensibilizăm oamenii privind pericolele care pândesc familia în societate“, a precizat conf. dr. med. Aurora Miloş de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoa-ra. Membrele Societăţii Femeilor Creştin-Ortodoxe din Timişoara desfăşoară o frumoasă şi pilduitoare activitate de slujire a Bisericii şi a semenilor. Activitatea acestora pe plan filantropic vizează ajutorarea persoanelor nevoiaşe, vizitarea vârstnicilor din spitale şi aziluri, a deţinuţilor din Penitenciarul Timişoara, a copiilor din Spitalul de Neuropsihiatrie din oraş, dar şi a bolnavilor de la spitalele speciale din Jebel şi Gătaia, judeţul Timiş. Această activitate se concretizează prin participarea la sfintele slujbe în bisericile timişorene, dar şi prin activitatea corală pe care o desfăşoară.