De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Dialog cu tinerii în codrii Buciumenilor
La sărbătoarea Preasfintei Treimi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc tradiţionalul pelerinaj al tinerilor liceeni la Mănăstirea Buciumeni, care şi-a serbat hramul. Anul acesta, întâlnirea ajunsă la cea de-a 21-a ediţie s-a desfăşurat sub genericul: „2016 - Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”.
Ca în fiecare an, hramul Mănăstirii Buciumeni a adunat peste 100 de slujitori din Administraţia eparhială și din cele opt protopopiate ale eparhiei. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, sosit la Buciumeni în urma invitaţiei făcute de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care se află în aceste zile, împreună cu delegaţia Bisericii Ortodoxe Române, în insula Creta, la lucrările Sfântului şi Marelui Sinod. La Altarul de vară din mijlocul pădurii, tinerii şi credincioşii de toate vârstele au interpretat cântările Sfintei Liturghii într-o desăvârşită simfonie liturgică. De asemenea, grupe de copii şi tineri din Brătuleşti, Rădeşti, Lieşti şi Ianca au oferit celor prezenţi un miniconcert de cântece religioase şi patriotice.
În încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a adresat printr-o intervenție telefonică un mesaj de binecuvântare tinerilor şi tuturor participanţilor la hramul Mănăstirii Buciumeni.
Între tinerii pelerini prezenți la hramul din codrii Buciumenilor s-au numărat şi premianţi din grupele de copii care au participat anul acesta la programele catehetice naţionale „Hristos împărtăşit copiilor”, precum şi cei care s-au implicat în proiectul catehetic naţional „Biserica şi Şcoala din sufletul meu”. Acestora li s-au adăugat numeroşi profesori de religie, cadre didactice de la alte discipline de învăţământ, dar şi părinţi, membri APOR de la filialele din cadrul Eparhiei Dunării de Jos.
După tradiţionala agapă din mijlocul pădurii, s-au format bine-cunoscutele grupuri de cateheză în centrul cărora s-au aflat preacucernicii părinţi slujitori şi profesorii de religie provocând tinerii la dezbaterea punctuală a unor subiecte de interes pentru tineri. Dialogurile cu tinerii s-au derulat în cadrul a 17 ateliere de lucru, în fiecare dintre acestea fiind dezbătută o temă generală sau diverse subiecte propuse de cei tineri.
La final, fiecare elev a primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos câte un exemplar din revista eparhială, broşura „Hristos în căutarea tânărului şi tânărul în căutarea lui Hristos” şi iconiţe.