Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Dialog despre importanţa Tainei Sfintei Spovedanii
Preoţii din Protoieria Ilfov Nord s-au întâlnit luni, 7 martie, în cadrul unei conferinţe în care au discutat probleme administrative şi pastorale. A fost prezentat un referat despre Taina Sfintei Spovedanii şi au fost date sfaturi despre cum trebuie săvârşită această sfântă taină.
Întâlnirea slujitorilor din partea de nord a judeţului Ilfov a avut loc sub conducerea părintelui protoiereu Constantin Păun. Preoţilor le-au fost aduse la cunoştinţă mai multe aspecte de ordin administrativ. În deschidere a fost oficiată slujba de Te Deum, după care părintele protopop a prezentat preoţii nou-hirotoniţi pentru parohiile vacante din protoierie. Preoţilor le-au fost aduse la cunoştinţă mai multe măsuri pentru prevenirea şi stingerea eventualelor incendii ce ar putea avea loc în biserici în timpul Postului Mare, precum şi în noaptea Sfintei Învieri. S-a subliniat importanţa verificării instalaţiilor electrice mai vechi şi s-a evidenţiat necesitatea montării rampelor de acces în sfintele lăcaşuri de cult pentru persoanele cu handicap. Mărturisirea, primul act de ridicare deasupra păcatului În cea de-a doua parte a întâlnirii au fost discutate probleme de ordin duhovnicesc şi pastoral, făcându-se şi o evaluare a programului catehetic naţional "Hristos împărtăşit copiilor". După discuţiile purtate cu colegii preoţi din protoierie, preotul Dan Creţu, de la Parohia Cocioc, a susţinut referatul "Cunoaşterea lui Dumnezeu prin Taina Sfintei Spovedanii". Referatul a fost în atenţia preoţilor pentru că, în această perioadă, credincioşii îşi îndreaptă privirile mai mult către Biserică, iar preoţii duhovnici sunt solicitaţi mai mult. "În această lucrare, preotul trebuie să fie un reper pentru credincioşi, care exprimă vinovăţia păcatului în anumite momente ale vieţii. Prin mărturisire, penitentul face primul act de ridicare deasupra păcatului, fiind ajutat de rugăciunile introductive, de îndemnurile şi întrebările preotului. Duhovnicul trebuie să devină sensibil la păcatele penitentului, pentru a-l ajuta să se ridice deasupra lor. Preotului i se cere şi o bună cunoaştere a modului în care se pot lecui diferitele slăbiciuni omeneşti şi prin care să aducă pe credincios la comuniunea cu Hristos şi Biserica", ne-a declarat părintele protopop Constantin Păun.