La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Dialog între ştiinţă şi religie în lumea ortodoxă
Începând de astăzi şi până pe 27 septembrie 2008 va avea loc la Bucureşti Congresul Internaţional „The dialogue between science and religion in the orthodox world“ (Dialogul dintre ştiinţă şi religie în lumea ortodoxă) ce continuă tradiţia Asociaţiei pentru Dialogul dintre Ştiinţă şi Teologie din România - ADSTR, începută cu primul colocviu organizat într-o ţară ortodoxă, postcomunistă, în care oameni de ştiinţă şi teologi au discutat despre posibilitatea unui dialog între ştiinţă şi religie, informează m-ol.ro.
Acesta este primul congres dedicat lumii ortodoxe. Congresul este organizat de Asociaţia pentru Dialogul dintre Ştiinţă şi Teologie din România (ADSTR) şi Institutul pentru Studii Avansate în Ştiinţă şi Ortodoxie (IASSO), cu sprijinul Fundaţiei John Templeton, al Academiei Române, al Patriarhiei Române, al Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii Bucureşti şi al Centrului Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare de la Paris. (CIRET). Vor participa oameni de ştiinţă şi teologi din Bulgaria, Franţa, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, SUA şi Marea Britanie. Lucrările se vor ţine la Biblioteca Academiei Român, joi şi vineri, iar sâmbătă, la Facultatea de Teologie Ortodoxă.