▲ Hotărârea Sfântului Sinod luată pe baza recunoaşterii oficiale a statului independent Republica Moldova, cu privire la eparhiile reactivate, va putea fi transpusă în practică în consultare cu Patriarhia Moscovei şi cu alte Biserici Ortodoxe surori ▲
Urmare declaraţiei Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit Kiril de Smolensk şi Kaliningrad, preşedintele Departamentului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei, din data de 1 noiembrie 2007, prin care îşi manifestă îngrijorarea faţă de reactivarea, de către Mitropolia Autonomă a Basarabiei, a trei eparhii istorice, Patriarhia Română face câteva precizări lămuritoare:
Astfel, Patriarhia Română consideră dialogul pe tema canonicităţii jurisdicţiilor bisericeşti din Republica Moldova, precum şi pe alte teme de actualitate, ca fiind posibil şi necesar.
Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 23 octombrie 2007, luată pe baza recunoaşterii oficiale a statului independent Republica Moldova, cu privire la eparhiile reactivate, va putea fi transpusă în practică în consultare cu Patriarhia Moscovei şi cu alte Biserici Ortodoxe surori, tocmai pentru că se doreşte întărirea comuniunii şi cooperării între Bisericile Ortodoxe surori.
Dacă dialogul nu ar fi posibil pentru moment, la Moscova, în zilele de 19-20 noiembrie a.c., acesta poate fi organizat la o altă dată şi într-o altă ţară, de preferinţă majoritar ortodoxă, ca de pildă Grecia sau Cipru, pentru a păstra permanent atmosfera comuniunii şi coresponsabilităţii ortodoxe.
Considerăm că prietenia şi comuniunea frăţească trebuie să fie totdeauna mai tari decât teama pe care o poate naşte neînţelegerea unei situaţii noi, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române.
▲
Declaraţia Mitropolitului Kiril de Smolensk şi Kaliningrad privind reactivarea celor 3 eparhii româneşti în Basarabia
Hotărârea Patriarhiei Române de a deschide trei noi eparhii pe teritoriul Moldovei este un pas care distruge unitatea ortodoxă şi nu va rămâne fără consecinţe, declara, la 1 noiembrie 2007, Mitropolitul Kiril de Smolensk şi Kaliningrad, preşedintele Departamentului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei, informează Patriarhia Română, citând Patriarhia.ru. „Am considerat întotdeauna că nu trebuie să încălcăm rânduielile canonice, care nu permit crearea unei jurisdicţii pe teritoriul alteia. Ceea ce s-a întâmplat acum reprezintă o încălcare gravă a rânduielilor canonice, iar acest pas este îndreptat spre distrugerea unităţii sfintei Ortodoxii“ a spus ierarhul la o conferinţă în cadrul expoziţiei „Rusia Ortodoxă“.
„Suntem foarte îngrijoraţi şi, desigur, acţiunile Patriarhiei Române nu vor rămâne fără urmări“, a subliniat mitropolitul, informează un comunicat de presă al Patriarhiei Române, citând patriarchia.ru.
El a remarcat că, în noiembrie, în capitala Rusiei ar fi trebuit să aibă loc un dialog între Bisericile Rusă şi Română, „nu doar în ce priveşte Moldova, ci şi alte chestiuni“.
„Ne-am exprimat că această întâlnire nu este posibilă la Moscova, deoarece aceasta va fi înţeleasă greşit în Moldova şi poate fi înţeleasă greşit în România şi chiar la noi“, a mai spus mitropolitul. El a mai menţionat că este greu să presupună dacă întâlnirea va avea loc sau nu.
Prelatul a anunţat că, în legătură cu acţiunile Patriarhiei Române, se pregăteşte o declaraţie a Bisericii Ortodoxe Ruse, care va fi realizată sinodal.