Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
Dialogul dintre stat și culte, definit de echilibru
Academia Română și Secretariatul de Stat pentru Culte au organizat joi, 10 februarie 2022, începând cu ora 10:00, în aula înaltului for de cultură şi ştiinţă, manifestarea aniversară „Ministerul Cultelor - 160 de ani de la înființare“. Între personalitățile participante s-a aflat și Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel: „Secretariatul de Stat pentru Culte, promotor al libertății de religie și al parteneriatului dintre Statul român și cultele religioase”.
Întâlnirea a fost deschisă prin cuvântul susținut de președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, care a arătat că sărbătorirea Secretariatului de Stat pentru Culte - continuatorul Ministerului Cultelor de odinioară -, la 160 de ani de la înființarea sa, „este un bun prilej de rememorare și de conștientizare pentru mulți dintre noi a rolului avut în gestionarea raportului dintre stat și cultele religioase”. Acad. Ioan-Aurel Pop a mai relevat faptul că Academia Română are câteva puncte importante de interferență cu venerabila instituție sărbătorită: amândouă au fost create aproape concomitent; între personalitățile marcante care au condus ministerele cultelor s-au aflat mulți academicieni; au existat multe acțiuni comune ale celor două instituții prin care au militat „pentru libera manifestare a credințelor religioase, pe fondul tradițiilor democratice care stau la baza civilizației europene”.
Medalie aniversară a Centenarului Marii Uniri
A urmat ceremonia prin care consilierul prezidențial Sergiu Nistor, în numele Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, i-a acordat secretarului de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, Medalia aniversară a Centenarului Marii Uniri. Textul brevetului prezidențial este următorul: „Președintele României, dorind a răsplăti meritele Secretariatului Român pentru Culte, la sărbătorirea a 160 de ani de la înființare, în semn de apreciere pentru asigurarea dialogului Statului român cu cultele și asociațiile religioase, stimulând pacea interconfesională, libertatea de conștiință, contribuind la construirea, repararea și restaurarea patrimoniului cultelor, pentru cultivarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire, conferă Medalia aniversară a Centenarului Marii Uniri”. În cuvântul său, consilierul prezidențial Sergiu Nistor a spus, printre altele: „Statul recunoaște rolul important în istoria națională al Bisericii Ortodoxe Române și al celorlalte culte și apreciază susținerea pe care acestea au arătat-o în procesul de democratizare a țării.”
Consilierul de stat al prim-ministrului României, Iulian Chifu, a citit mesajul premierului Nicolae Ciucă. „Este o onoare să constatăm astăzi perenitatea unei tradiții a executivelor românești în a fi parteneri și a sprijini cultele religioase recunoscute în condițiile stabilite și convenite de regulile europene”, este una dintre ideile evidențiate în mesajul premierului.
În alocuțiunea sa, secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, a făcut un excurs prin istoria instituției ministeriale a cultelor, a evidențiat diversele personalități care au condus-o, arătând viziunea acestora, punctând momentele importante ale relațiilor dintre Stat și Biserica Ortodoxă Română. De asemenea, a vorbit despre regimul de funcționare a cultelor și legile care au fost emise în diverse epoci politice. „Instalarea regimului comunist în România a dus la schimbarea relației dintre stat și culte, statul a exclus cultele din spațiul public și a restrâns influența acestora în societate. Controlul statului asupra cultelor a devenit brutal și invaziv”, a subliniat Victor Opaschi. „După 1989, Secretariatul de Stat pentru Culte s-a implicat direct în rearticularea relației dintre stat și culte, elaborând legislația necesară, participând la reorganizarea raporturilor practice dintre instituțiile de stat și culte, susținând cultele în afirmarea lor ca actori importanți în viața publică. Cultele din țara noastră s-au implicat activ în reconstrucția României, inclusiv prin sprijinirea demersurilor de integrare euro-atlantică a României”, a mai spus în discursul său secretarul de Stat pentru Culte.
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a citit mesajul Patriarhului României, purtând titlul: „Secretariatul de Stat pentru Culte, promotor al libertății de religie și al parteneriatului dintre Statul român și cultele religioase”.
Au mai rostit discursuri: Istvan Zahoranszki, secretar general adjunct al Guvernului României; Marian Enache, vicepreședintele Curții Constituționale din România, care a citit mesajul președintelui Valer Dorneanu; Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi; Romeo Moşoiu, care a transmis mesajul ministrului educaţiei, Sorin Cîmpeanu; Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ; acad. Răzvan Theodorescu, care a citit mesajul guvernatorului României, Mugur Isărescu; Cristina Popescu, director general al Romfilatelia. În continuare au luat cuvântul reprezentanţi ai cultelor din România.
Evenimentul a fost marcat și prin lansarea albumului filatelic „Ministerul Cultelor - 160 de ani de la înființare”. Au fost prezenţi foști prim-miniștri ai României, foști miniștri ai culturii și cultelor, academicieni, ambasadori, alte personalități. Întreaga manifestare a fost moderată de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și fost ministru al culturii și cultelor în perioada 2000-2004.