De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
„Dialogurile cunoașterii” la institutul de la Măgurele
Oameni de știință, profesori, cercetători, preoți, teologi și studenți au participat joi, 14 iunie, la o nouă conferință în cadrul proiectului „Dialogurile cunoașterii” realizat de Centrul de Dialog și Cercetare în Teologie, Filosofie și Știință, al Universității din București, de Institutul de Fizică Atomică (IFA) și Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) din București - Măgurele. Tema celei de-a treia ediții a fost „Jertfa, dăruirea de sine, în religie și știință”.
Evenimentul a fost organizat în auditoriul IFIN-HH din București - Măgurele. Invitați la conferință au fost Adrian Nicolae Petcu, istoric și cercetător CNSAS, care a vorbit despre părintele Arsenie Boca în documentele de arhivă; Marius Vasileanu, filosof și antropolog, care a vorbit despre oameni de știință și cultură din cadrul mișcării isihaste „Rugul Aprins”; Bogdan Constantinescu, cercetător la IFIN-HH, care a prezentat aspecte din dosarele de urmărire ale lui Horia Hulubei și Ion I. Agârbiceanu. În partea a doua a conferinței, au vorbit invitații: pr. Nicolae Bordașiu și pr. Cristian Galeriu, de la Biserica „Sfântul Silvestru” din Capitală. „Prin tema acestei ediții din Anul Centenar am dorit să evocăm nu numai personalități deosebite, ctitori, cum e cazul lui Horia Hulubei, ai unor instituții de mare reprezentativitate pentru știința românească, ci și dimensiunea mărturisitoare a lor, jertfa presupusă de o cercetare veritabilă. Astăzi, este fundamental să fie asumată această dimensiune mărturisitoare a cercetării în condițiile în care cunoașterea este echivalată doar cu informația. Ori, dimensiunea mărturisitoare presupune depășirea acestei perspective în care cunoașterea este înțeleasă doar ca simplă procesare a unor informații. De asemenea, în contextul în care imaginea contează mult mai mult decât omul în persoană, când adesea chiar în interiorul cercetării există riscul de a instrumentaliza rezultatele cercetării într-o cheie ideologică, «pentru a fi pe val», e foarte important de a avea curajul mărturisirii, de a fi onest și de a da o mărturie chiar dacă ea poate deveni incomodă pentru mentalitatea obișnuită doar cu tipare ideologice. Este extraordinar când în domeniul științei, cu atât mai mult al teologiei, există această responsabilitate de a avea curajul mărturisirii adevărului profund al realității în cercetare”, a precizat conf. dr. Adrian Lemeni, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, organizator al conferinței.
Conferințe similare sunt organizate lunar în diferite universități din Capitală și din țară. Scopul lor este „articularea unui dialog cu profesori și cercetători deschiși spre ceea ce înseamnă îmbogățirea reciprocă și depășirea unei mentalități reducționiste în care fiecare se consideră autosuficient și care crede că în domeniul lui poate găsi răspunsuri la toate problemele. În felul acesta cred că se poate ajunge la o creștere a calității cercetării, la o dimensiune existențială a dialogului pentru o împreună colaborare, mai ales în condițiile în care în societate predomină rețeaua de tip impersonal”, a mai explicat conf. dr. Adrian Lemeni.
„Prin «Dialogurile cunoașterii» încercăm să arătăm că oamenii Bisericii și oamenii de știință sunt împreună, nu separați, și să îmbinăm perspectivele complementare pe care le poate aduce fiecare. Lumea are nevoie să iasă din sfera sa și să exploreze alte sfere, dar îți trebuie un pic de curaj când ești în lumea științei ca să mărturisești. Nici în lumea teologilor nu este foarte simplu ca să vii cu argumente sau cu exemple din știință. Există momente de jertfă în lumea științei, care țin de jertfirea vieții de acasă, a grijii de soție sau de soț, de copii și lucrul acesta dacă îl faci fără să ai credință, atunci e calp, e forțat. Prima lecție pe care o învață un fizician este cea a smereniei, atâta vreme cât ții în tine lecția smereniei, jertfa este normală, frumoasă”, a explicat fizicianul Andrei Dorobanțu, coorganizator al conferinței.