Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Prima parohie ortodoxă română din Africa de Sud
Parohia „Sfântul Apostol Andrei“ din Johannesburg, Africa de Sud, este prima şi, deocamdată, singura parohie ortodoxă română de pe continentul african. A luat fiinţă în anul 2000, cu implicarea şi osteneala Înalt Preasfinţitului Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, dar şi cu strădania părintelui Mircea Corpodean şi a comunităţii de aici. Din august 2008, la această parohie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost numit paroh părintele Răzvan Tatu.
Părintele Răzvan Tatu slujeşte pentru comunitatea românească în capela „Sfântul Gheorghe“ din Centurion, în limba greacă, engleză şi română. „Rostim în limba română numai Sfânta Evanghelie, Crezul, Tatăl nostru şi câteva ecfonise şi rugăciuni. Credem că acest lucru i-a mulţumit foarte mult pe români, şi aceasta se vede prin faptul că peste 25-30 de credincioşi români participă constant la slujbele religioase“, ne-a spus părintele.
Comunitatea este restrânsă numeric, dar se fac paşi importanţi pentru a se strânge în jurul parohiei cât mai mulţi credincioşi, deşi un obstacol îl constituie distanţa. De exemplu, vizitele de binecuvântare a caselor, în perspectiva sărbătorii Botezului Domnului, au început din 22 decembrie şi au continuat până la sfârşitul lunii ianuarie, pentru că sunt foarte mulţi oameni care sunt chiar şi la 1700 de km de aici. Din dorinţa de a avea o biserică a lor, comunitatea românească a cumpărat un teren pe care se străduieşte a construi lăcaşul de cult, dar numai după ce vor primi aprobarea din partea municipalităţilor de la Johannnesburg. Oricine doreşte să ajute parohia românească, în scopul ridicării lăcaşului de cult, poate contribui prin donaţii în contul unic al Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Apostol Andrei“ 1910352810, Nedbank, Edenvale. Datorită Patriarhiei Române, pentru bucuria românilor din Johannesburg s-au trimis 150 de calendare. Prin întemeierea parohiei în cadrul comunităţii româneşti se doreşte, prin activităţile spirituale, sociale şi culturale, contribuirea la păstrarea credinţei, a tradiţiei şi a valorilor ortodoxe româneşti în rândul credincioşilor români si în cadrul societăţii sud-africane.
O parohie de 10 ani
Comunitatea creştinilor ortodocşi români din Johannesburg a întemeiat în anul 2000 împreună cu părintele Mircea Corpodean Asociaţia Creştin-ortodoxă Română „Sfântul Andrei“, iar la 7 februarie 2002 parohia a fost înregistrată oficial în Registrul Oficial al Companiilor din Johanesburg. În perioada 2000-2002, sfintele slujbe s-au oficiat în spaţii private. Între anii 2002 şi 2008, alături de greci, africani şi englezi, românii au participat la momentele de rugăciune din biserica „Sfântul Nicolae al Japoniei“, din cartierul Brixton, iar slujbele erau oficiate în limbile greacă, engleză şi română, informează site-ul parohiei „Sfântul Apostol Andrei“.
În perioada februarie 2008-iulie 2008, serviciile religioase s-au oficiat într-o capelă special amenajată în locuinţa preotului din Edenvale. În vara anului 2008, părintele Mircea Corpodean a cerut transferul la o parohie românească din Noua Zeelandă, iar de la 1 august 2008 a fost numit preot paroh Răzvan Tatu, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. De la venirea sa în Africa, rânduielile liturgice s-au săvârşit la biserica „Sfântul Nektarios“, din cartierul Orange Grove.
Pentru a avea o biserică în care să se oficieze slujbele în limba maternă, comunitatea românească a cumpărat un teren de 1 ha, în Midrand, dar lipsa fondurilor amână, deocamdată, acest moment. În prezent, părintele Răzvan Tatu slujeşte pentru credincioşii români lacapela „Sfântul Gheorghe“ din Centurion. (Ioan BUŞAGĂ)