Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a fost prezent duminică în Parohia românească „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din orașul Panciova, Serbia. Credincioșii ortodocși români din această
Dimitrie Cantemir comemorat la Biserica „Sf. Parascheva“ din Istanbul
Cu prilejul împlinirii a 334 de ani de la naştere, Dimitrie Cantemir, reprezentant strălucit al culturii române şi europene, al cărui nume este gravat în zidul Bibliotecii „Sainte Genevieve“ din Paris, alaturi de cele ale lui Newton şi Descartes, a fost comemorat vineri, 26 octombrie, la Biserica „Sf. Parascheva“ a comunităţii româneşti din Istanbul, rectitorită de Constantin Brâncoveanu (1692), informează Romanian Global News. După Sfânta Liturghie şi tradiţionala pomenire a celor care poartă numele de Dumitru (Dimitrie), la care au fost aşteptaţi membri ai diasporei române cu un material informativ cu principalele date referitoare la viaţa şi operele învăţatului domn creştin, prof. univ. dr. Mihai Maxim, directorul Institutului Cultural Român (ICR) „Dimitrie Cantemir“ din Istanbul, le-a vorbit celor prezenţi despre personalitatea marelui cărturar. Dimitrie Cantemir a trăit şi a creat aproximativ 22 de ani în marea metropolă de pe malurile Bosforului, realizând o operă cu totul remarcabilă, care a intrat nu numai în patrimoniul cultural al poporului român, ci şi în cel al poporului turc, care-l cunoaşte pe „prinţul Cantemir“ sau „Kantemirolu“ mai ales în calitate de „clasic al muzicii turceşti“.
Viaţa şi opera patronului ICR din Istanbul au fost evocate de profesorul Maxim, care a descoperit documente noi despre acesta în arhivele turceşti şi în articolul Dimitrie Cantemir (Kantemirolu) din Enciclopedia Islamului, care apare la Istanbul, în 50 volume, în „Historians of the Otoman Empire“, care s-a tipărit recent la Universitatea Harvard, în micromonografia Dimitrie Cantemir, pregătită pentru Muzeul Cantemir din Istanbul, inaugurat de preşedintele României la 25 iunie 2007, ca şi în alte publicaţii.