La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Din cauza datoriilor, locuitorii din Focşani rămân fără apă caldă
▲ Şefii societăţii de termoficare sunt conştienţi că această măsură îi va afecta şi pe focşănenii care nu au restanţe la facturile de la apă caldă ▲ „Într-adevăr, oamenii care sunt cu plata facturilor la zi sunt revoltaţi. Printre aceştia, mă număr şi eu. Am sperat că va creşte nivelul de educaţie civică, dar m-am înşelat. Unii focşăneni plătesc doar atunci când au chef. La mulţi dintre ei nu se pune problema că nu au bani, ci, pur şi simplu, nu au chef“, a declarat directorul general al societăţii ENET, Valter Popescu ▲
Locuitorii din Focşani, ale căror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, au rămas fără apă caldă, începând de ieri. Măsura a fost luată de către societatea de termoficare ENET, din cauza datoriilor mari pe care le are populaţia. Directorul societăţii locale de termoficare, Valter Popescu, a declarat că nu încasează „mai nimic“ de la consumatori, pentru a putea plăti facturile restante către Distrigaz, cele mai mari restanţe avându-le asociaţiile de proprietari, deşi, în majoritatea cazurilor, facturarea agentului termic se face individual. „Vrem să încasăm restanţele, pentru a putea plăti facturile la Distrigaz. Problema este că stăm mai prost ca înainte cu încasările. Asociaţiile de proprietari reprezintă aproximativ 25% dintre clienţii noştri, ori ei au cam 50% din datorii. În aceste condiţii, suntem nevoiţi să întrerupem alimentarea cu apă caldă, pentru că nu vrem să prelungim agonia“, a declarat directorul ENET, Valter Popescu. Şefii societăţii de termoficare sunt conştienţi că această măsură îi va afecta şi pe focşănenii care nu au restanţe la facturile de apă caldă. „Într-adevăr, oamenii care sunt cu plata facturilor la zi sunt revoltaţi. Printre aceştia mă număr şi eu. Am sperat că va creşte nivelul de educaţie civică, dar m-am înşelat. Unii focşăneni plătesc doar atunci când au chef. La mulţi dintre ei, nu se pune problema că nu au bani, ci, pur şi simplu, nu au chef“, a subliniat directorul ENET. Plata datoriilor către Distrigaz s-ar putea rezolva cu un împrumut din bancă Societatea de termoficare are de încasat de la populaţie opt milioane de lei, iar de la bugetul de stat, în contul subvenţiei agentului termic, alte trei milioane de lei. De asemenea, ENET are de recuperat de la Electrica suma de 500 de mii de lei, a precizat directorul societăţii. Primarul municipiului Focşani, Decebal Bacinschi, a declarat că va merge, mâine, la sediul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, pentru a discuta problema datoriilor la Distrigaz. La această întâlnire, va participa un număr de 30 de primari din întreaga ţară, dat fiind că nu doar municipiul Focşani a rămas fără apă caldă. În cadrul întâlnirii pe care a avut-o, săptămâna trecută, cu ministrul Finanţelor, edilul focşănean a propus modificarea legislaţiei din domeniu, dat fiind că societatea de termoficare este nevoită să plătească penalităţi foarte mari în cazul în care întârzie cu plata facturilor la gaze. „Mai bine ne-am împrumuta la bancă, deoarece am ieşi mai ieftin. La Distrigaz trebuie să plătim, pentru fiecare zi de întârziere, penalităţi de 0,01 lei. În schimb, la bancă, dobânda este mai mică. Tocmai de aceea am propus modificarea legislaţiei, pentru ca penalităţile să nu mai fie aşa de mari“, a spus primarul Decebal Bacinschi.