Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Directorul Institutului Creştin din Hong Kong, la Sibiu
La Facultatea de Teologie Ortodoxă "Sfântul Andrei Şaguna" din Sibiu a poposit, miercuri, 26 septembrie, directorul Institutului de Studii Sino-Creştine din Hong Kong, Daniel Yeung. Între cele două instituţii urmează să aibă loc o colaborare în domeniul cercetării academice.
Aflat în România pentru a întâlni reprezentanţi ai mediului academic şi pentru a prezenta activităţile institutului chinez, Daniel Yeung a fost primit de un grup de profesori de la facultatea sibiană, între care şi prodecanul instituţiei, pr. conf. dr. Mircea Ielciu. La această întâlnire, Daniel Yeung a vorbit profesorilor români despre rolul pe care îl are institutul în apropierea creştinismului şi a teologiei creştine de cultura poporului chinez. Principalul obiectiv al acestui centru de cercetare şi de studiu este traducerea lucrărilor teologice vechi şi moderne din lumea occidentală şi studiul teologiei creştine, dintr-o perspectivă ecumenică şi academică. Creştinismul este studiat aici folosindu-se contextul cultural şi religios chinez, fără implicarea misionară sau prozelitistă a vreunei Biserici creştine. De asemenea, o caracteristică esenţială a Institutului de Studii Sino-Creştine din Hong Kong este studiul comparativ al teologiei creştine cu învăţăturile din religiile asiatice. "Credem că teologia pe care o promovăm poate să îmbogăţească cultura noastră. Cercetătorii noştri studiază acum teologia fără adversitatea pe care o aveau intelectualii chinezi la sosirea misionarilor creştini. De altfel, admitem insuficienţa culturii noastre în perceperea modernităţii de care se bucură Occidentul. De aceea, cunoaşterea teologiei occidentale ne întăreşte foarte mult şi ne ajută să percepem mai bine contextul cultural-religios din această parte a lumii", a explicat Daniel Yeung. Colaborare pe viitor Discuţiile de la Sibiu au avut şi un scop practic. Între institutul chinez şi facultatea sibiană va exista în viitor o colaborare academică, aşa cum cercetătorii din Hong Kong au cu renumite universităţi din lume. "Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu va colabora cu acest institut şi urmează ca, pe viitor, facultatea noastră să concretizeze această colaborare prin schimburi de profesori şi de studenţi, dar şi prin activităţi comune în domeniul cercetării academice şi al publicaţiilor teologice", ne-a spus prodecanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr. conf. dr. Mircea Ielciu. Directorul Daniel Yeung a primit din partea facultăţii o icoană a Maicii Domnului, iar profesorii sibieni au primit reviste şi alte publicaţii ale institutului chinez. Institutul din Hong Kong a fost înfiinţat în 1995 ca instituţie academică non-profit, recunoscută de autorităţi, având ca scop contextualizarea teologiei creştine în cultura chineză.