Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Discuții despre misiunea creștină în contextul secularizării
La Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman, s-a desfăşurat, în perioada 29 iulie - 1 august 2019, cea de-a 15-a întrunire de dialog teologic bilateral dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Evanghelică din Germania. În urma susţinerii referatelor şi după dezbaterile legate de provocările misionare ale Bisericilor în societatea secularizată, cele două delegații au ajuns la unele concluzii și reflecții.
În cadrul întrunirii s-au desprins două mari problematici care vizează, pe de o parte, societatea contemporană aflată în plin proces de secularizare, iar pe de altă parte, misiunea pastoral-misionară a Bisericilor în ceea ce priveşte această tendinţă ideologică specifică ateismului, de a înlătura orice manifestare religioasă din spaţiul public şi în general din orice registru al vieţii umane. În acest sens, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu ne-a declarat faptul că membrii celor două delegații au putut constata că problemele și provocările cu care se confruntă cele două Biserici în misiunea lor către lume nu sunt noi, tensiunile și schimbările politice care au marcat istoria mai nouă a Europei făcând ca tema secularizării să devină o prioritate pentru misiunea Bisericilor. „Intensificarea fenomenului migrației în Europa din ultima vreme a condus la creșterea importanței acestor schimbări în viața Bisericilor. S-a constatat, de asemenea, faptul că în România și în Germania pot fi observate diferite variante ale secularizării provocate de iluminism (Aufklärung). În Germania, separarea Bisericii de Stat din secolul al 20-lea a condus la apariția a diferite forme de secularizare. Astfel, dacă în Republica Federală Germania s-a putut dezvolta un parteneriat între Biserică și Stat, dimpotrivă, în România și în Republica Democrată Germană secularizarea impusă de ideologia statului comunist a contribuit la opoziția dintre Biserica creștină și lumea secularizată. Aceste diferențe sugerează că unele procese tipice de secularizare, precum slăbirea legăturilor cu Biserica și necunoașterea valorilor creștine autentice, trebuie privite în contextul respectiv”, ne-a transmis pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu.
Referitor la problema misiunii, ambele Biserici au fost de acord că Sfânta Liturghie are o dimensiune pastoral-misionară fundamentată biblic şi că trebuie să existe o deschidere mai mare din partea Bisericilor, în ceea ce priveşte comunicarea digitală. Totodată, a fost adusă în discuţie importanţa orei de religie în şcolile publice din Germania şi România. „Având deplină cunoștință cu privire la tradițiile lor liturgice diferite și recunoscând multitudinea posibilităților, în care Dumnezeu se dăruiește pe Sine oamenilor, ambele Biserici mărturisesc și privesc Sfânta Liturghie ca locul central de întâlnire vie și tainică a omului cu Hristos-Domnul. Celebrarea Sfintei Liturghii este punctul de plecare în privința răspunsului ce trebuie dat de Biserică asupra modului cum își construiește ea misiunea spre slava lui Dumnezeu și pentru mântuirea oamenilor, ținând cont de provocările unei lumi secularizate. Clerului, care slujește Sfânta Liturghie, îi revine marea responsabilitate de organizare a misiunii bisericești, însă atât clerul, cât și credincioșii trebuie ca, prin purtarea lor, să nu contribuie la denaturarea mărturiei Bisericii. În același timp, s-a subliniat și faptul că Sfânta Liturghie are o dimensiune misionară, care este construită pe baze biblice. În tradiția ortodoxă, precum și în cea evanghelică, misiunea Bisericii preia din Sfintele Scripturi și din mărturiile Părinților Bisericii anumite caracteristici specifice care contribuie la structurarea misiunii în lumea de azi. Aceste caracteristici corespund condițiilor locale ale fiecărei Biserici în parte, dar ele pot contribui la găsirea unor stategii misionare comune. Ambele Biserici implementează metode misionare speciale pentru pastorația copiilor, a tinerilor și a familiilor”, ne-a declarat pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu. În acest sens, ambele delegații au subliniat în mod special importanța și necesitatea orei de religie în școlile publice, care în Germania este un drept constituțional.