Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Distincţii pentru preoţii din Arhiepiscopia Bucureştilor
Douăzeci şi şapte de preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor au primit ieri, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, hirotesia în iconom sau iconom stavrofor, în Paraclisul istoric cu hramurile "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", "Sfântul Prooroc Daniil" şi "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Reşedinţa patriarhală.
Pentru stăruinţa de care au dat dovadă în lucrările din cadrul parohiilor în care slujesc, 18 dintre preoţi au primit rangul de iconom stavrofor, iar nouă preoţi pe cel de iconom. "Această distincţie de vrednicie, de iconom stavrofor sau iconom, se referă nu numai la persoana preotului, ci şi la comunităţile pe care le păstoreşte la parohia sa. Este o onoare pentru întreaga comunitate. Aşa spune Sfântul Ioan Gură de Aur, că se încoronează capul şi se cinsteşte întreg corpul. Este o recunoştinţă şi o recunoaştere. O recunoştinţă faţă de Dumnezeu, care v-a chemat la lucrarea sfântă şi sfinţitoare, sublimă şi mântuitoare a preotului, dar şi o recunoştinţă faţă de voi pentru multele osteneli şi strădanii arătate de-a lungul anilor. Noi ne bucurăm când avem preoţi vrednici pe care putem să-i evidenţiem, iar această evidenţiere nu este numai un act de generozitate din partea conducerii Bisericii, ci şi un act de recunoaştere a virtuţilor şi a lucrărilor, a eforturilor depuse de-a lungul timpului. Este şi o datorie morală a noastră de a recunoaşte darurile pe care Duhul Sfânt le-a sădit în slujitorii Bisericii şi pe care ei le-au cultivat", a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Aceste distincţii se acordă preoţilor care se disting prin lucrări deosebite în domeniul vieţii liturgice, pastorale, edilitare şi misionare. Cei mai mulţi dintre preoţii care au primit ieri hirotesia au contribuit la construirea, restaurarea sau pictarea unor biserici, la activităţi deosebite culturale cu tineretul sau la activităţi social-filantropice, de ajutorare a bătrânilor, a bolnavilor, a săracilor şi a oamenilor singuri. (Cristian Bostan)