De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Doctorat în istorie cu teza: „Bartolomeu Valeriu Anania (1921‑2011). Omul, Destinul și Istoria”
Arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a obţinut titlul de doctor în istorie. Luni, 24 octombrie, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș‑Bolyai (UBB) din Cluj‑Napoca, arhim. Dumitru Cobzaru şi‑a prezentat teza de doctorat cu titlul „Bartolomeu Valeriu Anania (1921‑2011). Omul, Destinul și Istoria”.
În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a rostit un cuvânt de binecuvântare și a evocat personalitatea Mitropolitului Bartolomeu Anania, apoi l‑a felicitat pe arhim. Dumitru Cobzaru pentru realizarea lucrării științifice.
Teza de doctorat a fost realizată în cadrul Școlii Doctorale a Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române - Filiala Cluj‑Napoca, sub îndrumarea științifică a regretatului prof. dr. Nicolae Edroiu (fost membru corespondent al Academiei Române) și a dr. Dumitru Suciu, cercetător științific gr. I în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu”.
Comisia de doctorat a fost formată din: președinte - prof. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu”, şi referenții pr. prof. dr. Ioan Chirilă (Facultatea de Teologie Ortodoxă, UBB), prof. dr. Vasile Pușcaș (membru corespondent al Academiei Române) și conf. dr. Ion Cârja (Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB). Teza de doctorat a fost apreciată cu „Foarte bine” - Magna cum laude.