În ziua pomenirii Sfântului Proroc Daniel, marți, 17 decembrie 2024, Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Daniel, și‑a sărbătorit ocrotitorul spiritual. Cu prilejul zilei onomastice, Patriarhul României a luat parte la slujba de Te Deum săvârșită în Catedrala Patriarhală din București de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, drept mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preafericirii Sale.
Doctorat onorific din partea Universităţii „Saint Vladimir“
Mitropolitul Kallistos Ware a primit, recent, cea mai înaltă distincţie onorifică din partea Universităţii ortodoxe americane "Saint Vladimir". Consiliul prestigioasei universităţi a decis ca pe data de 8 septembrie a.c. cunoscutul teolog britanic să primească distincţia de Doctor Honoris Causa pentru meritele sale deosebite pe plan pastoral şi teologic. Mitropolitul Kallistos Ware este, în momentul de faţă, o personalitate a lumii ortodoxe la nivel mondial şi cel mai renumit dintre autorii ortodocşi din Marea Britanie.
Vizita Mitropolitului Kallistos Ware de Diokleia în SUA, odată cu organizarea conferinţei Frăţiei "Sfinţilor Alban şi Serghie", a coincis fericit cu un eveniment deosebit: decernarea unui titlu de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii ortodoxe "Saint Vladimir". În cursul activităţii sale teologice, Mitropolitul Kallistos a deţinut pentru 35 de ani poziţia de profesor la prestigioasa Universitate Oxford, părăsind mediul academic în anul 2001, la vârsta de 70 de ani. Cu toate acestea, el nu a renunţat până în prezent la participarea extensivă la diverse conferinţe şi evenimente importante. Unul dintre studenţii săi cunoscuţi este părintele profesor John Behr, care deţine în prezent funcţia de decan la "Saint Vladimir University". Părintele John Behr a fost de altfel cel care a susţinut alocuţiunea de dinaintea decernării titlului onorific. John Behr a declarat, păstrând proporţiile unei glume academice, că în perioada în care el era student, porecla Mitropolitului Ware era "Super K". Studenţii erau efectiv uimiţi de capacitatea sa imensă de muncă, precum şi de abilităţile pastorale ieşite din comun. În prezent, cercetătorii ortodocşi din Occident afirmă că meritul principal pentru răspândirea Ortodoxiei în Marea Britanie îi aparţine în exclusivitate Mitropolitului Kallistos Ware, care, pe de o parte, prin lucrările sale publicate, iar pe de alta, prin activitatea sa pastorală neobosită, a determinat o creştere neaşteptată a numărului persoanelor convertite. Mitropolitul Kallistos a declarat, după primirea titlului onorific: "Am astăzi bucuria de a vorbi la facultatea "Saint Vladimir" şi onoarea de a primi un doctorat din partea acestei instituţii. Am admirat întotdeauna această universitate, deoarece reprezintă o casă a teologiei şi mărturiei ortodoxe, nu doar în Vest, ci şi în întreaga lume ortodoxă". În cursul aceleiaşi ceremonii, doi studenţi ai instituţiei au primit premii pentru activitate academică deosebită. Distincţia poartă numele Sfântului Vasile cel Mare, deoarece, aşa cum a specificat părintele John Behr, el a fost unul dintre cei mai activi Părinţi din punct de vedere intelectual şi pastoral, iar aceste două calităţi nu trebuie să lipsească nici unui teolog care se pregăteşte pentru slujirea preoţească.