Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Doi americani convertiţi la Ortodoxie au conferenţiat la Iaşi
Miercuri, 10 octombrie 2012, în Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iaşi a avut loc conferinţa "Patimile şi vindecarea în Biserica Ortodoxă", susţinută de părintele George Aquaro din Los Angeles şi Floyd Frantz (SUA), ambii specialişti în adicţii şi convertiţi la Ortodoxie.
Între vindecare şi Biserică există o legătură inerentă fiindcă Biserica Ortodoxă a înţeles întotdeauna că această vindecare a fiinţei umane vine de la Dumnezeu. Durerea şi suferinţa reprezintă un indiciu pentru faptul că nu trăim aşa cum am fost meniţi să trăim. Părintele George Aquaro le-a vorbit celor prezenţi despre cum iau naştere patimile în fiinţa umană. "Când vorbim de problemele care rezultă din patimi, vorbim despre pierderea controlului voinţei umane, în limbaj modern, de dependenţă. Ştim deja că psihologia modernă nu a fost în stare să rezolve problema dependenţei deoarece nu-L are pe Dumnezeu", a subliniat acesta. Părintele George Aquaro a explicat că atunci când nu-L avem pe Dumnezeu experimentăm frica. Iar dacă omul încearcă să depăşească frica spunând că nu are nevoie de Dumnezeu, el devine mândru. În momentul în care o persoană îşi pune ordine în viaţă, spovedindu-se şi împărtăşindu-se, se simte fericită şi ar vrea să-I mulţumească lui Dumnezeu, oferindu-I un cadou drept recunoştinţă. Şi cum poate face acest lucru? Poate să le ofere altor oameni ceea ce ar vrea să-I ofere Lui. Se experimentează astfel milostenia şi slujirea aproapelui. "Când avem credinţă în Dumnezeu, nu mai suntem dominaţi de fricile noastre şi suntem conduşi spre smerenie. Cu cât credem mai puţin în Dumnezeu, cu atât credem mai mult în noi. Vom fugi de probleme şi ne vom refugia în patimi. Iar dacă vom persista în ele, voinţa noastră se va destrăma. Atunci când trecem prin adevărata suferinţă, devenim conştienţi că Dumnezeu este iubire", a mai adăugat părintele George Aquaro. Conferinţa a fost încheiată de prelegerea lui Floyd Frantz, care de zece ani slujeşte în cadrul Centrului "Sfântul Dimitrie" din Cluj. Acesta a aprofundat unele idei referitoare la patima alcoolului, amintind programul celor 12 paşi ai alcoolicilor anonimi. Pr. George Aquaro a absolvit Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Vladimir" (Alaska) şi a fost hirotonit preot ortodox în Los Angeles, SUA, şi activează ca voluntar în cadrul Programului Naţional Antidrog (PNA) al Bisericii Ortodoxe Române. Conferinţa a fost organizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei împreună cu Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae", Centrul de consiliere "Sf. Nicolae" şi asociaţiile "Alcoolicii Anonimi" şi "Al Anon" Iaşi.