În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Doi ani de la întronizarea IPS Andrei la Cluj-Napoca
La praznicul Bunei Vestiri se împlinesc doi ani de la întronizarea Înalt Preasfinţitului Andrei în scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, pe 25 martie 2011, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca.
În cei doi ani de păstorire, Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a desfăşurat o bogată activitate, sporind programele catehetice dedicate copiilor şi tinerilor din Arhiepiscopia Clujului, activităţile misionare, social-filantropice şi pe cele pastorale. S-au construit noi lăcaşuri de rugăciune, centre misionare pentru tineri, un nou campus universitar pentru teologi şi un centru de îngrijiri paliative. De asemenea, s-a înfiinţat un Colegiu Naţional Ortodox, unde s-au înscris copii în clasa pregătitoare şi clasa I.
„Dinamismul Înalt Preasfinţitului Părinte Andrei emană din dimensiunea spirituală, religioasă, a vieţii cu Hristos pe care o trăieşte, din experienţa de viaţă pe care o are, din credinţa sa, pe care şi-a manifestat-o încă de copil, precum şi din receptivitatea pe care o are faţă de nevoile comunităţii clujene, ale eparhiei pe care o conduce, dar şi ale lumii în care trăim“, a spus PS Vasile Someşeanul, vicarul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, într-un interviu acordat postului Radio Renaşterea.
Sărbătoarea mitropoliei
Evenimentele dedicate împlinirii a doi ani de arhipăstorire şi sărbătorii hramului Mitropoliei Clujului au debutat sâmbătă, 23 martie, cu vizita IPS Andrei şi a Preasfinţitului Efrem, Episcop de Seleucia, la Mănăstirea Nicula. Ierarhii au fost întâmpinaţi de stareţul Nicolae, de obştea mănăstirii şi de numeroşi credincioşi. Cei doi ierarhi s-au rugat la icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, pentru poporul dreptcredincios de pretutindeni şi, în mod special, pentru poporul sirian care trece printr-o perioadă dificilă. De asemenea, au vizitat biserica veche, bisericuţa de lemn, şantierul noii biserici, Centrul de studii patristice „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“, muzeul şi biblioteca mănăstirii şi reşedinţa de vară a vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu. Cu această ocazie, Preasfinţitul Părinte Efrem le-a adresat celor prezenţi un cuvânt duhovnicesc.
Sâmbătă, de la ora 18:00, IPS Andrei, alături de PS Efrem, a oficiat Vecernia în Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Bistriţa. La final, IPS Andrei a adresat un cuvânt de învăţătură celor peste 1.500 de credincioşi bistriţeni, despre semnificaţia Ortodoxiei.
Ieri, 24 martie, ierarhii s-au aflat în parohia bistriţeană „Sfântul Nicolae“ din Prundu Bârgăului, la Sfânta Liturghie, iar duminică seara au fost prezenţi în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, la slujba Privegherii.
Manifestările dedicate hramului Mitropoliei Clujului culminează azi, la sărbătoarea Bunei Vestiri, cu oficierea Sfintei Liturghii, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, la care participă IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, PS Efrem, Episcop de Seleucia, Preasfinţitul Evlogie, Episcop de Adrianopol, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Episcop Vasile Someşeanul şi Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. De la ora 17:00 va fi oficiată slujba de sfinţire a crucii de pe cupola capelei noului sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din municipiul Cluj-Napoca.