De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Doi studenţi au găsit calea spre Hristos
Din 1996, în campusul universitar din Timişoara există o biserică pentru studenţii timişoreni, aşezată într-o zonă centrală a oraşului, dar şi în inima Complexului Studenţesc. Părintele Marius Ioana este un bun duhovnic, dovadă că, în cei 15 ani de păstorire, a adunat în jurul său mulţi tineri care în fiecare zi participă activ la sfintele slujbe. Astfel că în Săptămâna Mare a acestui an a avut loc botezul a doi tineri, studenţi în cadrul Institutului Politehnic Timişoara.
Au existat multe evenimente deosebite în viaţa bisericii noastre, dar acest botez este semnificativ pentru perioada în care ne aflăm", a spus părintele Marius Ioana, parohul Bisericii "Bunavestire". Flaviu şi Marius studiază la Institutul Politehnic din Timişoara. De la începutul Postului Mare au dorit să primească tainele de iniţiere, Taina Sfântului Botez, Taina Mirungerii şi Taina Sfintei Euharistii, pregătindu-se pentru primirea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. "Ei au ales acest pahar al lui Hristos, ceea ce a lărgit familia bisericii noastre, înfrăţindu-ne duhovniceşte şi cu aceşti tineri", după cum a mai spus părintele. După primirea Tainei Sfântului Botez şi-au exprimat bucuria faţă de evenimentul major din viaţa lor, moment generator de sentimente intense, pentru că nu se aşteptau să rezoneze atât de puternic în momentele de rugăciune, mai ales în momentul întreitei afundări în apa sfinţită şi al cuminecării cu Trupul şi Sângele lui Hristos. "După slujba Botezului m-am simţit uşurat, cu pace în suflet şi cu o bucurie de nedescris, că Domnul în marea Sa dragoste pentru mine mi-a iertat păcatele. Părintele Marius Ioana mi-a explicat că acum sunt curat şi că este nevoie să mă păstrez şi în continuare astfel pentru Domnul Hristos. Acest lucru m-a făcut să simt că fac parte din Biserica Sa şi că de acum înainte sunt mădular al trupului Său", ne-a declarat studentul Flaviu Pop. Importanţa naşului în Taina Botezului În buna tradiţie ortodoxă, catehumenii se pregăteau pentru luminare o lungă perioadă de timp, sub îndrumarea unui bun credincios al Bisericii, care devenea garant pentru ei în faţa episcopului, iar dacă totul corespundea rânduielii avea loc Botezul în noaptea Sfintelor Paşti. Respectând această veche tradiţie, Flaviu şi Marius au ales ca în Joia Mare din acest an să pună "bun început" mântuirii lor. Naşa celor doi tineri este credincioasă a Bisericii studenţilor şi administratoarea căminului studenţesc unde locuiesc tinerii. Flaviu şi Marius au descoperit în această credincioasă o persoană bună şi blândă, ceea ce i-a făcut să-şi deschidă inima şi să-i descopere taina lor, anume că ei nu erau botezaţi. Din acel moment a început catehizarea, ce a durat aproape doi ani, până să se hotărască să primească Taina Botezului. "Ne-am înţeles bine cu doamna Marcela, naşa noastră, o femeie extraordinară pentru care îi mulţumim Domnului că ne-a scos-o în cale. Ea ne-a explicat paşii ce trebuie să-i facem pentru a ne apropia de Biserica lui Hristos, ea ne-a introdus în această mare familie a lui Dumnezeu", a precizat tânărul student Marius Pop. Marius şi Flaviu au rămas ataşaţi pe mai departe de naşa lor, o persoană cu multe virtuţi, de care se apropie mulţi studenţi. Prin bunătatea ei, prin modul firesc de a fi, fără să vorbească despre cele ale Bisericii, ci doar prin viaţa ei în duhul Evangheliei lui Hristos, face ca mulţi tineri să se apropie de ea şi să-i asculte sfaturile.