În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Doi teologi britanici, impresionaţi de viaţa duhovnicească din parohiile şi mănăstirile româneşti
Parohia "Sf. Gheorghe" din oraşul Tg. Ocna (jud. Bacău) a avut în luna noiembrie doi oaspeţi de seamă din Marea Britanie, vieţuitori ai The Community of the Resurrection din Mirfield, o mănăstire anglicană din nordul Angliei: părinţii Nicholas Stebbing şi Oswn Gartside. Cei doi preoţi anglicani s-au arătat impresionaţi îndeosebi de puterea rugăciunii din cadrul Sfintei Liturghii la care au participat, precum şi de vieţuirea călugărilor din mănăstirile româneşti.
Doi vieţuitori ai The Community of the Resurrection din Mirfield, o mănăstire anglicană din nordul Angliei, părinţii Nicholas Stebbing şi Oswn Gartside, au poposit, în luna noiembrie, pe meleagurile Trotuşului, deschişi către un "dialog al speranţei", după cum avea să ne relateze ulterior părintele Daniel Nichita, parohul Bisericii "Sf. Gheorghe" din Tg. Ocna. Oaspeţii britanici au dat curs şi invitaţiei lansate de preotul paroh Daniel Nichita în timpul şederii sale la mănăstirea anglicană amintită, în perioada iulie-septembrie, când a beneficiat de o bursă Erasmus. "Există un dialog ecumenic între Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi The Community of the Resurrection din Mirfield, mănăstire anglicană ce respectă în mare parte Regulile Sf. Benedict de Nursia şi care are în componenţa ei şi un colegiu teologic subordonat direct universităţii din Shefield. Eu am avut parte de o experienţă inedită în această vară, când, timp de trei luni, am beneficiat de o bursă Erasmus", ne-a explicat pr. Daniel Nichita, parohul Bisericii "Sf. Gheorghe" şi doctorand la Facultatea de Teologie Ortodoxă "D. Stăniloae" din Iaşi, care ni i-a şi prezentat pe cei doi părinţi anglicani: "Fr. Nicholas este originar din Zimbabwe, iar în ţara natală a înfiinţat o misiune creştină cu scop filantropic, pusă mai ales în slujba copiilor rămaşi orfani în urma războiului civil purtat de diferite facţiuni. Vorbitor de limbă română, Nicholas este un prieten mai vechi al poporului român, "a doua lui mare dragoste, după Zimbabwe", fiind anul acesta în a douăsprezecea sa vizită la noi. Interesul părintelui faţă de ţara noastră şi religia ortodoxă este reflectat în teza sa de doctorat în teologie - "Purtătorii de duh"-, cu referire directă la viaţa duhovnicească din mănăstirile româneşti. În ceea ce-l priveşte pe părintele Oswn, prior în cadrul Comunităţii din Mirfield, educat la marile universităţi din Anglia şi cu doctorat la Universitatea din Tokio, este un om al rugăciunii, impunându-se printr-o mare simplitate şi curăţie sufletească. De asemenea, acesta a revenit în România după mai mulţi ani, vrând să redescopere frumuseţea vie a creştinătăţii răsăritene, exprimată în cult, mai ales prin Sf. Liturghie". Momentul central al vizitei l-a reprezentat participarea la Sfânta Liturghie la Biserica "Sf. Gheorghe" din oraşul Tg. Ocna, la sfârşitul căreia teologii britanici s-au arătat impresionaţi de puterea rugăciunii şi de trăirea credincioşilor prezenţi la slujbă. "A fost impresionantă observaţia părintelui Nicholas, care a recunoscut că, atunci când vizitează o mănăstire de la noi, realizează cât de mult au călugării anglicani de învăţat de la monahii noştri, în materie de practică spirituală", a declarat pr. drd. Daniel Nichita. (V.E.)