La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Doliu în Parohia Deliblata din Banatul Sârbesc
Din încredinţarea Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, o delegaţie formată din părintele Ion Văran, protopopul Oraviţei, şi pr. Remus Căta din Moldova Nouă, în calitate de membru al Adunării Eparhiale, a participat la slujba de înmormântare a protosinghelului Ştefan în Biserica parohială din Deliblata. Părintele protosinghel Ştefan este fiu al satului, născut în această localitate în urmă cu 54 de ani.
După Sfânta Liturghie, oficiată în biserica parohială, a urmat slujba Prohodului, săvârşită de Preasfinţitul Episcop Daniil al Daciei Felix, alături de un sobor de 11 preoţi şi doi diaconi din Serbia şi România. Preasfinţitul Daniil a rostit un bogat cuvânt de învăţătură, evidenţiind personalitatea şi activitatea foarte bogată într-un timp atât de scurt a părintelui protosinghel, care, în urmă cu doar nouă ani, la Mănăstirea Hodoş-Bodrog de lângă Arad, era tuns în monahism şi apoi imediat aşezat slujitor şi paroh la Deliblata. A urmat cuvântul rostit de părintele protopop de Oraviţa, Ion Văran, delegatul Episcopiei Caransebeşului, care a transmis din partea Preasfinţitului Episcop Lucian un cuvânt de condoleanţe şi mângâiere pentru familia greu încercată de trecerea la Domnul atât de fulgerătoare a părintelui protosinghel Ştefan, marcând totodată bucuria de a fi împreună-slujitori preoţi români şi sârbi, fie dintr-o parte sau cealaltă a Dunării. Localitatea Deliblata din Banatul Sârbesc cuprinde 120 de familii de români şi se află la o distanţă de 70 de kilometri de graniţa cu România. Părintele protosinghel Ştefan a fost înmormântat în cimitirul satului alături de părintele Bujorel, tatăl său. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească! (Darius Herea)