Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Două biserici cu hramul „Înălţarea Domnului“ în Arhiepiscopia Craiovei
Astăzi, de praznicul Înălţării Domnului, mai multe locaşuri de închinare din Arhiepiscopia Craiovei îşi serbează hramul. Între acestea se numără Biserica „Eroii Neamului“ din Craiova, situată în cartierul Calea Bucureşti, în zona Electro. Se numără printre cele mai noi locaşuri de închinare din Cetatea Băniei, istoricul ei începând în anul 1990, în vremea când credincioşii din aceste locuri aduceau slavă lui Dumnezeu într-o micuţă capelă închinată Naşterii Domnului. Cartierul Lăpuş este unul relativ nou format, având în vedere faptul că, în urmă cu aproximativ trei decenii, zona Bordei, cum era numită această parte a Craiovei, cuprindea doar câteva case. Schimbarea a intervenit odată cu ridicarea Uzinei Electroputere, care a prilejuit construcţia primelor blocuri. Cum în timpul comunismului nici nu putea fi vorba despre ridicarea unei biserici, imediat după Revoluţie, la 21 august 1990, vrednicul de pomenire Mitropolit al Olteniei Nestor Vornicescu a pus piatra de temelie pentru un nou locaş de rugăciune. Construcţia a fost finalizată în anul 1996, fiind închinată marelui praznic al Naşterii Domnului. Cu timpul, s-a simţit nevoia ridicării unei biserici mai mari, în care să încapă toţi credincioşii care veneau aici la rugăciune. În acest sens, demersurile au început în anul 2001, lucrarea fiind închinată de data aceasta Înălţării Domnului. Lucrările de construcţie la noua biserica, ce poartă şi numele de „Eroii Neamului“, au fost finalizate în anul 2013. Sfântul locaş a fost deschis cultului chiar în ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, săvârşind aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
Între locaşurile de închinare care îşi serbează astăzi hramul se numără şi Biserica „Înălţarea Domnului“ din municipiul Târgu Jiu. Lucrările de construcţie s-au desfăşurat între anii 1992 şi 2002, fiind împlinite cu sprijinul parohienilor, sub atenta supraveghere a vrednicului de pomenire preot Constantin Runcanu, paroh în acea vreme. Slujba de sfinţire a avut loc la data de 15 decembrie 2002, fiind săvârşită de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. Între anii 2005 şi 2009 s-au executat lucrările de pictură din nou în tehnica „fresco“ de către pictorii Florica şi Eugen Papici din Drobeta-Turnu Severin. Sfântul locaş s-a resfinţit la data de 20 septembrie 2009, slujba fiind săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Irineu. (Arhid. Ioniţă Apostolache)