Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Două monumente istorice argeşene sunt restaurate
Bisericile „Adormirea Maicii Domnului“ din Goleştii Badii şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Inuri, ce sunt situate în două cartiere ale oraşului argeşean Topoloveni, se află în curs de restaurare. Aceste lăcaşuri de cult sunt monumente istorice ale epocii medievale târzii, fiind incluse în patrimoniul naţional.
Aceste biserici, monumente istorice, se află astăzi în şantier datorită implicării primăriei din oraşul Topoloveni, care a obţinut două contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional, ale căror scopuri sunt consolidarea, restaurarea şi valorificarea turistică a celor două biserici. Cu acest prilej, Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a vizitat miercuri, 3 octombrie, şantierele deschise la cele două importante monumente istorice din Protopopiatul Topoloveni. Înalt Preasfinţia Sa a urmărit etapele parcurse până acum şi a analizat calitatea lucrărilor executate, întrucât, după cum informează Biroul de presă al eparhiei, „cele două proiecte vor contribui la dezvoltarea oraşului Topoloveni prin includerea în circuitele turistice din judeţul Argeş şi judeţele învecinate, precum şi la valorificarea durabilă a acestor resurse istorice, culturale şi turistice. De asemenea, se urmăreşte crearea unor obiective turistice noi în cuprinsul Eparhiei Argeşului şi Muscelului, monumente istorice ale epocii medievale târzii, aparţinând patrimoniului naţional“.
Ctitorii de secol XVIII
Cele două monumente istorice au fost construite în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, fiind reprezentative pentru identitatea, mentalitatea şi cultura românească, dar mai ales pentru viaţa duhovnicească a locuitorilor din aceste meleaguri argeşene. Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ este cel mai vechi lăcaş de cult care dăinuie până astăzi în Goleştii Badii. Ea este ctitoria lui „Chir Dionisie, Ieromonahul, egumen al Nucetului“, precum arată pisania de deasupra uşii de la intrarea în pronaos, fiind ridicată în anul 1745, în timpul domniei lui Constantin Mavrocordat. În ciuda „curgerii vremurilor“, se mai păstrează pictura în frescă, de o frumuseţe deosebită, în pridvor fiind vizibile scene din Rai şi iad, Darius Împărat, Por Alexandru Macedon şi Sfântul Mucenic Gheorghe.
Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Inuri se află în partea de nord-est a oraşului Topoloveni. Această biserică în formă de corabie este ctitoria lui jupân Gheorghe de la Ianina, numit mai târziu Topoloveus sau Topoloveanu. Ea datează din anul 1706, iar astăzi mai păstrează cele trei pisanii: una în pridvor, deasupra uşii la intrare, a doua în interior, pe zidul dintre naos şi pronaos, iar a treia se află deasupra uşii de la intrarea în pronaos, pusă de un nepot al ctitorului după 61 de ani; câteva fresce din pictura de la 1767, dar şi acestea şterse, şi o frumoasă catapeteasmă sculptată în lemn, aceasta din urmă fiind podoaba acestei biserici.