Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Două secole de la zidirea bisericii-monument istoric din Slătioarele, Ialomița
Credincioșii comunității parohiale din satul ialomițean Slătioarele, comuna Jilavele, Protopopiatul Urziceni, au sărbătorit miercuri, 10 iunie 2020, împlinirea a 200 de ani de la zidirea Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din localitate. Locașul este monument istoric și a fost ctitorit de stolnicul Alexandru Văcărescu și soția sa, Ana, în anul 1820.
La evenimentele dedicate bicentenarului sfântului locaș ocrotit de Sfinții Trei Ierarhi au participat numeroși credincioși, enoriași și apropiați ai parohiei, precum și oficialități locale. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în aer liber, pe esplanada bisericii, de un sobor de slujitori condus de părintele Aurel Berbec, protoiereu al Protopiatului Urziceni. Alături de părintele protopop, s-au rugat la Sfânta Liturghie și slujitori din parohiile învecinate sau preoți legați sufletește de acest sat: părintele paroh Sorin Gabriel Popa; părintele Valentin Manea de la Parohia Jilavele 1; părintele Mirel Daniel Minea de la Parohia Jilavele 2, și părintele pensionar Ioan Popa, fostul paroh al comunității.
În cuvântul de învățătură rostit la final, părintele paroh a prezentat un scurt istoric al locașului de rugăciune și i-a îndemnat pe cei prezenți să transmită generațiilor viitoare atât valorile locale ale patrimoniului material, cât și pe ale celui spiritual. „Astăzi am sărbătorit 200 de ani de la zidirea bisericii parohiale din localitate. Sunt 200 de ani de vieţuire sfântă, două secole în care biserica aceasta a fost un izvor nesecat de apă vie. Purtăm o grea răspundere atât în fața lui Dumnezeu, cât și în fața părinților noștri, de a lăsa urmașilor ceea ce și noi am primit. Prin ostenelile duhovniceşti şi împreună cu jertfelnicia tuturor se arată în această zi dragostea noastră neţărmurită faţă de Biserica străbună, pe care trebuie s-o lăsăm moştenire. Plecând la casele noastre, să ne gândim la semnificația acestei răspunderi creștinești, să ne-o asumăm și să arătăm mai departe, la rândul nostru, dragostea pentru aproapele, precum și pentru strămoși”, a spus părintele Sorin Gabriel Popa.
La final, a fost săvârșită o slujbă de Te Deum, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra comunității parohiale, precum și o slujbă de pomenire pentru ctitorii Alexandru Văcărescu și soția sa, Ana, pentru părintele Nicolae Uzună, cel care a restaurat biserica în perioada 1974-1988, precum și pentru toți binefăcătorii trecuți la Domnul de-a lungul istoriei acestui locaș de cult.
Toți cei prezenți au primit daruri, respectându-se cu strictețe distanța socială și normele igienico-sanitare în vigoare.