De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Două veacuri de existenţă a Bisericii „Sfântul Nicolae“
Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae" din parohia Popricani, Protopopiatul Iaşi 1, va marca duminică 200 de ani de existenţă. Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan.
Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae" din comuna Popricani aniversează duminică două secole de existenţă. Programul liturgic va începe la ora 8:00, cu slujba Utreniei, şi va continua la ora 9:30 cu Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. După slujba de Te Deum va fi oficiat Parastasul pentru ctitorii sfântului lăcaş. "Când vorbim de Biserică, vorbim de Însuşi Dumnezeu, ştiind ca ea este casa în care ne putem întâlni cu Mântuitorul sufletelor noastre. De-a lungul timpului, ierarhii şi preoţii care au slujit în această parohie au fost conştienţi de importanţa misiunii lor şi au contribuit la propăşirea Bisericii lui Hristos, la ridicarea duhovnicească şi culturală a neamului din care au răsărit ca nişte luminători vrednici", spune pr. paroh Alexandru Argatu. Biserica parohiei Popricani şi Şcoala Generală Popricani dezvoltă de mai mulţi ani un parteneriat care se concretizează în participarea elevilor la Sfânta Liturghie. La praznicele mari de peste an copiii susţin momente artistice cu caracter religios, în biserică sau la şcoală. Părintele paroh este prezent în viaţa elevilor şi le binecuvintează fiecare început de an şcolar. Biserica s-a zidit în 1810 Moşierul Paşcanu a adus pe moşia sa familia Roşu, pe care a împroprietărit-o într-un loc cunoscut ca "Fundătură". Din această familie au slujit la biserica parohiei Popricani patru generaţii de preoţi. Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae" a fost zidită în anul 1810 de către Dumitru şi Pulheria Paşcanu. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial sfântul lăcaş a fost distrus în proporţie de 50%. Biserica a fost reconstruită ulterior de un şantier al statului care reabilita casele sătenilor, afectate de război. Între anii 1984-1987 lăcaşul de închinăciune a fost renovat şi pictat sub îndrumarea părintelui paroh Alexandru Argatu. Între anii 2007-2008 s-au efectuat lucrări şi pentru amenajarea interioară a bisericii, montându-se mobilier nou. S-au făcut anexe, s-au împrejmuit cimitirul şi curtea bisericii. Tot în această perioadă s-au ridicat troiţele din curtea sfântului lăcaş şi din centrul satului. "Prin biserică se înţelege "adunarea credincioşilor şi unitatea sufletului" (Sfântul Macarie). La fel s-au adunat enoriaşii acestei parohii, unindu-se sufleteşte în rugăciunile lor pentru a reamenaja şi a menţine această biserică", a spus pr. paroh Alexandru Argatu.