De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Două volume semnate de Episcopul Macarie, lansate la Cluj-Napoca
Două dintre cele mai recente volume semnate de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, au fost lansate în cadrul unui eveniment cultural și editorial, miercuri seara, 13 martie, în Sala „Reduta” a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie, clerici, teologi, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor publice, precum și numeroși credincioși clujeni și bistrițeni.
Primul volum lansat, „Folclor muzical de pe Văile Țibleșului - volumul 1, Cântece ocazionale”, apărut la Editura CURS din Cluj-Napoca, sub egida Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, reprezintă o colaborare între Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie (Marius- Dan) Drăgoi și etnomuzicologul Lucia-Augusta Iștoc, marcând o contribuție la documentarea și tezaurizarea patrimoniului folcloric muzical din arealul natal al ierarhului.
Cele 4.000 de piese care au fost predate Institutului „Arhiva de Folclor a Academiei Române” (IAFAR) din Cluj redau, în cuvintele autorului, „frânturi de suflet dăruite de către înaintașii noștri: părinți, bunici, străbunici”.
Cel de-al doilea volum prezentat, „De ce mă simt singur într-o eră a comunicării? Bucurie cerească, singurătate omenească”, este tipărit la Editura Felicitas a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. Autorul, Părintele Episcop Macarie, observă cum, în contextul societății contemporane marcate de progrese tehnologice și de o creștere a mijloacelor de comunicare, se acutizează, în mod paradoxal, sentimentul de izolare și singurătate.
„Această contradicție între scopul inițial al tehnologiilor de comunicare - acela de a uni oamenii - și realitatea emergentă, în care oamenii se simt mai separați decât oricând, provoacă o serie de reflecții despre modul în care creștinii, ca membri ai Bisericii lui Hristos, se pot raporta și răspunde la provocarea singurătății într-o eră hiperconectată”, spune ierarhul.
Au luat cuvântul și au prezentat noile apariții editoriale: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei; prof. univ. dr. Ioan Bolovan - membru corespondent al Academiei Române, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române - filiala Cluj-Napoca și membru în Adunarea Națională Bisericească; prof. univ. dr. Ioan Bocșa - cadru didactic la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, interpret de muzică tradițională românească și coordonator al Ansamblului de Muzică Tradiţională Românească „Icoane”; precum și etnomuzicologul Lucia-Augusta Iștoc, coautoarea volumului „Folclor muzical de pe Văile Țibleșului - vol. 1, Cântece ocazionale”.
Preasfințitul Părinte Episcop Macarie le-a mulțumit celor care au contribuit la apariția volumelor și tuturor celor prezenți.
Evenimentul, moderat și prezentat de dr. Tudor Sălăgean, managerul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, a fost completat cu momente artistice susținute de Ansamblul de Muzică Tradițională Românească „Icoane” din cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, de ansamblurile folclorice „Țibleșul” din Spermezeu, „Glanetașul” din Agrieș-Târlișua și „Roua Țibleșului” din Căianu Mic.
Rapsozii populari de pe Văile Țibleșului, zona natală a Episcopului Macarie, în frunte cu familiile Purja din Agrieș (Lelea Teodora, rapsod popular, şi Tezaur Uman Viu, cu fiica Lenuța și nepotul Sergiu) și Horoba din Molișet (Lelea Aurica, cu fiica Eugenia, ginerele Radu și nepoata Anda), precum și Maria Curtușan, interpretă de muzică populară, au împărtășit publicului din cântecele tradiționale și horele moștenite de la înaintași.