În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Drept la replică: Întârziere în univers trecut
În editorialul intitulat „Glezna Patriarhului şi nasul Cleopatrei“, apărut în cotidianul „Ziua“, de miercuri, 7 mai 2008, dl. Dan Ciachir face speculaţii gratuite în legătură cu alegerea după cinci luni a noului Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, precum şi cu amânarea ceremoniei de întronizare a acestuia. Pentru corecta informare a publicului cititor, Biroul de presă al Patriarhiei Române precizează că Sfântul Sinod a hotărât în toamna anului trecut ca alegerile noului mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi a celorlalţi şapte ierarhi ai unor eparhii noi din ţară şi străinătate să aibă loc potrivit prevederilor noului Statut pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române. Acesta a fost dezbătut şi aprobat de Sfântul Sinod în şedinţa din 28 noiembrie 2007, recunoscut de către Guvernul României prin hotărârea nr. 53/16 ianuarie 2008 şi publicat în „Monitorul Oficial“ al României, partea I, nr. 50/22 ianuarie 2008. Ca atare, toate alegerile de ierarhi au avut loc în şedinţa Sfântului Sinod din 5 martie 2008.
Deşi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel intenţiona să delege un alt ierarh la ceremonia de întronizare a noului mitropolit al Moldovei şi Bucovinei din Duminica Floriilor (20 aprilie 2008), la solicitarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Teofan - care şi-a exprimat dorinţa de a fi instalat de Patriarhul României - şi a Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a acceptat amânarea pentru data de 8 iunie 2008 a ceremoniei de întronizare a IPS Părinte Teofan. Alegerea datei de 8 iunie a.c. a avut în vedere perioada de recuperare necesară PF Patriarh Daniel după intervenţia chirurgicală suferită la 30 martie 2008, precum şi faptul că, în prima zi a lunii iunie a acestui an, în România se vor organiza alegeri locale. Nu avem cunoştinţă de vreun credincios ieşean (aşa cum sugerează dl. Ciachir) care să nu fi înţeles situaţia în mod obiectiv şi să fi apelat la editorialistul cotidianului «Ziua» exprimându-şi nemulţumirea pentru amânarea ceremoniei de întronizare. Orice editorialist cu pretenţii şi respect pentru publicul cititor, în mod firesc, dacă nu urmăreşte alte scopuri, se documentează înainte de a-şi exprima opiniile într-un articol de presă. În cazul domnului Dan Ciachir, cel puţin în cazul articolelor în care abordează teme din actualitatea bisericească ortodoxă, constatăm faptul că domnia sa, nu numai că se documentează superficial sau deloc (acuzând, în schimb, Patriarhia Română de deficienţe în comunicare), ci dovedeşte şi faptul că a întârziat într-un univers trecut, pentru că ierarhii aleşi nu mai trebuie să aştepte Decretul de recunoaştere al Preşedintelui României, deoarece legislaţia actuală nu mai prevede acest act. (Biroul de Presă al Patriarhiei Române)