În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Drept la replică: O altă găselniţă a domnului Dan Ciachir
În cotidianul „Ziua“ de ieri, 16 aprilie 2008, pagina 17, în stilul specific domniei sale de dezinformare şi prezentare distorsionată a realităţii, domnul Dan Ciachir publică editorialul intitulat „Actualul patriarh în fosta URSS“. Pentru o corectă informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:
Decizia de includere de către organizatori a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci consilier patriarhal, în grupul de profesori de la Institutul Ecumenic de la Bossey, Geneva, care a vizitat Academiile teologice de la Leningrad şi Zagorsk, a fost una cât se poate de firească. Aceasta a fost motivată atât de prestigiul de care se bucura actualul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române încă din perioada celor 8 ani cât a predat la acest institut, îndeplinind chiar şi responsabilitatea de director adjunct, cât şi de faptul că vizita avea loc într-o ţară ortodoxă. O astfel de vizită a unui grup de profesori la instituţii de învăţământ teologic din cadrul unei Biserici Ortodoxe, mai ales organizată de o instituţie ecumenică internaţională, nu avea nici o legătură cu situaţia politică din fosta URSS. Ar fi mai bine ca domnul Dan Ciachir să-şi cerceteze propriul său trecut, din punct de vedere politic. În continuarea editorialului, domnul Ciachir, de origine găgăuză din Basarabia, foloseşte metoda nedemnă pentru un jurnalist responsabil, de citare trunchiată dintr-un material de presă apărut într-o altă publicaţie despre legitimitatea teritoriului canonic rus, şi încearcă să insinueze o presupusă izolare a Patriarhiei Române la nivel interortodox. Ţinem să precizăm faptul că, în raporturile sale cu celelalte Biserici Ortodoxe surori, inclusiv cu Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Română promovează relaţii frăţeşti bazate pe dreptate şi demnitate de Biserica Autocefală şi Naţională, apărându-şi propriile interese legitime. În ceea ce priveşte învestirea IPS Arhiepiscop Nifon al Târgoviştei ca Exarh patriarhal, domnul Ciachir, încă o dată, cu autosuficienţa care îl caracterizează, încearcă să dea impresia că este un foarte bun cunoscător al canoanelor bisericeşti şi al principiilor eclesiologiei ortodoxe. Şi de această dată, domnia sa nu face altceva decât să-şi dezinformeze cititorii, dovedind că nu stăpâneşte îndeajuns semnificaţia terminologiei bisericeşti din diferite tradiţii ortodoxe. Dacă în Biserica Ortodoxă Rusă, „Biserică locală autocefală multinaţională“ (art. 1 din Statutul său de organizare), exarhul are jurisdicţie canonică asupra unui teritoriu din afara graniţelor unui stat (de ex. Exarhatul Bisericii Ortodoxe Ruse în Belarus), în alte Biserici Ortodoxe, ţinând cont de etimologia cuvântului „exarh“, o persoană cu acest titlu este învestită cu responsabilitatea de a reprezenta activ o autoritate superioară, în diferite chestiuni bisericeşti. Editorialul publicat în cotidianul „Ziua“ de ieri este încă o dovadă a faptului că domnul Dan Ciachir nu doreşte informarea corectă a publicului cititor, ci urmăreşte să învrăjbească şi să dezbine. (Biroul de presă al Patriarhiei Române)