În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Drumul spre Ierusalim
La biserica Parohiei "Sfântul Ilie-Rahova" din Protoieria III Capitală a avut loc sâmbătă, 28 mai, lansarea romanului creştin "Drumul spre Ierusalim", al autoarei Geneviève Dubosq. La eveniment au participat oameni de cultură din Franţa şi din ţară şi numeroşi alţi invitaţi.
În după-amiaza zilei de sâmbătă, Biserica "Sfântul Ilie-Rahova" a fost gazda unui eveniment de anvergură în care a fost lansat romanul creştin "Drumul spre Ierusalim", al autoarei Geneviève Dubosq, în traducerea Malei Bărbulescu. Moderator a fost părintele paroh Mihai Hau, care a făcut o paralelă între ziua de 28 mai 1984, când Biserica "Sfântul Ilie" a început să fie translată din pământul ei, şi momentul prezent în care participanţii au mai făcut o mutare, şi anume "mutarea din pământul nostru românesc prin intermediul acestei cărţi înspre Ierusalim", a arătat părintele Mihai Hau. În continuare, au fost invitaţi să prezinte cartea Lavinia Spandonide, director Editura Spandugino, şi Dan Burcea, coordonatorul colecţiei, care a vorbit despre motivele care l-au determinat să aleagă această carte. "Am venit de la Paris să vă dăruim prin această carte un mesaj de speranţă şi de lumină. Ea reprezintă pentru noi nu numai o revelaţie, ci şi o confirmare a faptului că omul, dacă este însoţit de Dumnezeu, îşi poate găsi nu numai posibilitatea de a trăi cu speranţă în efortul cotidian, ci şi posibilitatea de a se depăşi pe sine. În esenţa mesajului acestei cărţi, al pelerinajului pe care Geneviève Duboscq îl face la Ierusalim, eu am văzut un diptic al pelerinului. Două imagini în oglindă care vorbesc, pe de o parte, de efortul pelerinului care măsoară în fiecare pas miile de kilometri pe care îi are de făcut şi de drumul interior pe care acest pelerinaj îl permite pelerinului ca să intre în intimitate şi dialog cu Dumnezeu", a subliniat Dan Burcea. De asemenea, fiica autoarei, Stephania Troszezynski, a vorbit despre mesajul cărţii, evidenţiind că omul nu trebuie să deznădăjduiască în faţa încercărilor vieţii şi că trebuie să se încredinţeze lui Dumnezeu. La final, tânăra Alexandra Mirela Vlad a recitat o poezie, iar membrii Grupului psaltic "Anastasis" al Bisericii "Sfântul Ilie-Rahova" au interpretat cântări religioase specifice perioadei pascale. La eveniment au participat invitaţi din străinătate, precum Frédéric Vitoux, membru al Academiei Franceze, a cărui carte "Clarisse" a fost lansată la Bookfest, dar şi din ţară, precum academicianul C.D. Zeletin, Excelenţa Sa Mariana Stoica, ambasador al României în Israel, şi numeroşi alţi oameni de cultură.