Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Dubla responsabilitate familială a preotului
La Protopopiatul Ortodox Român Reşiţa s-a desfăşurat joi conferinţa preoţească din primul semestru al anului 2011, prezidată de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Tema primei conferinţe pastoral-misionare din acest an în Episcopia Caransebeşului a fost "2011 - Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii".
Conferinţa preoţească a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată de preoţi din parohiile Protopopiatului Reşiţa, în prezenţa chiriarhului, la Biserica parohială "Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş" din incinta protopopiatului. În acest an, referatul a fost susţinut de preotul Sevastian Pană de la Parohia "Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş" din Reşiţa. Părintele a îmbinat importanţa şi actualitatea existenţială a celor două taine, care nasc ceea ce numim familia creştină. Alături de părintele protopop al Reşiţei Nicolae Mirişan, din partea Administraţiei Eparhiale au mai participat la conferinţa preoţească arhimandritul Constantin Timiş, consilier economic, şi părintele Alin Câmpean, consilier administrativ bisericesc. În a doua parte a conferinţei, preoţii au dezbătut aspecte actuale privind cele două taine, precum şi carenţele vieţii familiei creştine, la care au acces din punct de vedere duhovnicesc. Nu în ultimul rând, s-au discutat şi anumite aspecte referitoare la contextul săvârşirii celor două taine şi modul de pregătire a credincioşilor pentru a primi Taina Botezului şi a Cununiei. Referitor la acestea, în încheiere, Preasfinţitul Episcop Lucian a adresat un îndemn preoţilor: "Aşa cum bine ştiţi, familia preotului este sau trebuie să fie un model pentru comunitate şi aceasta pentru că preotul are o dublă responsabilitate familială. Spun aceasta, întrucât preotul este responsabil de mica familie pe care şi-a întemeiat-o, dar şi de marea familie, care i-a fost încredinţată de Arhiereul Cel Veşnic, Mântuitotul Iisus Hristos prin Taina Hirotoniei. De aceea atât la Taina Cununiei, cât şi la Taina Hirotoniei, în serviciul liturgic se cântă troparele "Isaia dănţuieşte… Sfinţilor Mucenici... Slavă Ţie....", pentru că prin hirotonie preotul îşi asumă şi marea familie, care este parohia ce i se încredinţează. Într-adevăr nu trebuie neglijată nici una din cele două familii, trebuie asumate în mod egal şi ambele în iubirea lui Hristos. Avem cunoştinţă de jertfele familiilor preoţeşti care îşi împlinesc misiunea în parohii izolate şi le suntem recunoscători, însă nu trebuie să ne cufundăm în autosuficienţă, ci să fim convinşi că pentru Hristos şi Biserica Sa nimic nu este suficient şi mulţumitor."