„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din București miercuri, 25 decembrie 2024. Credincioșii sosiți pentru a se împărtăși din bogatele daruri duhovnicești ale acestei slăvite sărbători s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi.
Dublu eveniment cultural-istoric la Tibru
Duminică, 8 noiembrie, în localitatea Tibru, judeţul Alba, va avea loc inaugurarea Centrului cultural-catehetic „Sf. Ierarh Eftimie, Izvorâtorul de mir“ şi, totodată, a expoziţiei etnografice a localităţii. „Am ales această denumire deoarece Sf. Ierarh Eftimie este fratele Cuvioasei Parascheva de la Iaşi, ocrotitoarea bisericii noastre. Acest proiect a fost gândit pentru a conserva patrimoniul mobil şi imobil al satului românesc şi a stimula dorinţa de cunoaştere a valorilor creştine exprimate în stilul de viaţă al înaintaşilor. El s-a făcut posibil prin buna colaborare dintre Parohia Ortodoxă Tibru şi Consiliul Judeţean Alba“, a declarat preotul paroh Tudor Man.
Centrul va funcţiona în aceeaşi clădire cu expoziţia etnografică şi va încerca să alcătuiască o simbioză perfectă între trecut, prezent şi viitor. Clădirea gazdă a fost construită pe la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a avut de-a lungul timpului mai multe funcţiuni: şcoală confesională şi apoi casă parohială. Aceasta a fost renovată şi poate fi dată în folosinţă. Tot în cadrul centrului, cu sprijinul Bibliotecii Judeţene şi al unor sponsori s-a alcătuit şi o bibliotecă ce cuprinde volume din diferite domenii. Acţiunile ce se vor desfăşura în cadrul acestui centru fac parte dintr-un proiect mai amplu al Patriarhiei Române, numit „Hristos împărtăşit copiilor“. Acest proiect răspunde necesităţii urgente de a oferi copiilor Cuvântul lui Dumnezeu într-o formă adecvată lor, care să le deschidă inimile spre adevăratele valori ale vieţii. Pe lângă orele de Religie din şcoală, părintele paroh se va întâlni la acest centru cu copiii, dar nu numai, pentru a realiza, mai ales în timpul vacanţelor, educaţia continuă în vederea înţelegerii şi dobândirii Adevărului. Menţionăm că duminică se vor aniversa şi 225 de ani de la încheierea Armistiţiului de la Tibru între răsculaţii lui Horea, Cloşca şi Crişan şi autorităţile habsburgice (noiembrie 1784). În acest sens, la monumentul ridicat în memoria martirilor neamului se va oficia un parastas şi se vor depune coroane de flori.