Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit la praznicul Botezului Domnului, 6 ianuarie, Sfânta Liturghie şi Sfințirea Mare a apei, conform rânduielii tradiționale, în Catedrala
Duhovnicul studenţilor clujeni a conferenţiat la Paris
În cadrul "Serilor filocalice de la cripta ortodoxă de la Saint Sulpice", organizate de trei ani de Parohia "Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva" din Paris, a fost invitat anul acesta să conferenţieze duhovnicul studenţilor clujeni, pr. Ciprian Negreanu. Sfinţia sa a vorbit vineri, 18 martie, la Catedrala mitropolitană "Sfinţii Arhangheli" din Paris, pe tema "Închisori de gând", iar sâmbătă, 19 martie, a conferențiat despre "Libertate. De ce o dorim? Cum o dobândim?".
Serile filocalice de la cripta Saint Sulpice sunt organizate în fiecare an în Postul Sfintelor Paşti şi se doreşte formarea unei tradiţii pentru românii din zonă, a declarat pentru Radio Renaşterea preotul Răzvan Ionescu de la Parohia "Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva" din Paris. "Suntem în curs de a edita un prim volum cu serile filocalice care s-au organizat aici în ultimii doi ani. În regiunea pariziană sunt zeci de mii de români. Bisericile noastre sunt insuficiente pentru a găzdui toată nevoia religioasă a celor de aici. Parohia noastră se va strădui să construiască o biserică şi vom avea mare nevoie de ajutor", a spus pr. Răzvan Ionescu. Deşi în momentul de faţă Parohia "Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva" din Paris îşi desfăşoară activitatea liturgică în demisolul unui imobil din centrul Parisului, se doreşte construirea unei biserici ortodoxe pentru românii din zonă, care sunt destul de numeroşi. Părintele Răzvan Ionescu a descris procesul de construire a lăcaşului ca fiind unul extrem de complex şi costisitor, suma necesară putând ajunge la zeci de milioane de euro. Deşi situaţia financiară este mai favorabilă în Franţa decât în România, comunităţile nu dispun de mijloace care să faciliteze ridicarea bisericilor. Pentru a construi o biserică în centrul Parisului, procedura implică achiziţionarea unui imobil care să poată fi transformat în biserică, păstrându-se, însă, faţada, cele mai multe edificii din centru fiind monumente istorice. În prezent, în Paris sunt trei biserici ortodoxe. (Cosmina Nicoară)