Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Duminica a 4-a din Postul Mare, la Catedrala Patriarhală
În Duminica a 4-a din Post, a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai catedralei. Slujba a fost transmisă live la Radio TRINITAS, la TRINITAS TV, precum și în mediul online.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a evidențiat faptul că prin minunea Vindecării fiului lunatic din Evanghelia de la Marcu 9, 17-32 ni se prezintă, de fapt, trei vindecări sau trei minuni. „În primul rând, Mântuitorul mustrându-l cu delicatețe pe acest tată, spunându-i «De poți crede, toate sunt cu putință celui ce crede» (Marcu 17-23), îl vindecă pe acesta de necredință. Îndoiala de la început «Dar de poți face ceva, ajută-ne, fiindu-Ți milă de noi» (Marcu 17,22) se tranformă într-o mărturisire deplină: «Cred, Doamne! Ajută necredinței mele!» (Marcu, 17, 24). În al doilea rând, îl vindecă pe acest tânăr, care încă din pruncie era stăpânit de acest duh mut și surd, iar în cele din urmă, îi vindecă pe ucenici de nedeplinătatea lor duhovnicească. După ce s-a săvârșit această minune, intrând în casă, aceștia Îl întreabă pe Învățătorul lor: «Pentru ce noi n-am putut să-l izgonim?». Atunci Mântuitorul le descoperă ucenicilor, care în acea misiune de probă alungaseră mulți demoni, că există și un neam de demoni care nu iese nicidecum, decât cu rugăciune și cu post. Din Evanghelia aceasta învățăm cât de puternice și cât de roditoare sunt rugăciunea și credința de neclintit”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
De asemenea, Preasfinția Sa a evocat virtuțile și opera Sfântului Cuvios Ioan Scărarul. „Cea de-a doua Evanghelie este închinată Sfântului Ioan Scărarul, un mare dascăl al pocăinței, al rugăciunii, al ostenelilor duhovnicești, care a trăit în ultima parte a secolului al 6-lea și în prima jumătate a secolului al 7-lea. S-a născut în Siria în anul 579 și a murit la Mănăstirea Sinai în ziua de 30 martie a anului 649. Poartă numele de Scărarul pentru că, la rugăciunea unui alt mare părinte duhovnicesc din vremea sa, a scris un tratat duhovnicesc intitulat «Scara dumnezeiescului urcuș», care a fost tradusă în limba română de către Sfântul Mitropolit Varlaam al Moldovei, pe când era călugăr începător la Mănăstirea Secu din Moldova. Această lucrare vorbește în cele 30 de capitole, care sunt prezentate de autor ca fiind 30 de trepte, despre virtuțile pe care omul trebuie să le cultive în tot timpul vieții sale, dar mai ales în timpul Sfântului și Marelui Post. De aceea, s-a așezat pomenirea sfântului nu doar în ziua de 30 martie, ci și la mijlocul Postului Mare, ca noi să ne organizăm programul nostru duhovnicesc și din perspectiva îndemnurilor și învățăturilor acestui mare părinte duhovnicesc pentru perioada postului care ne-a rămas la dispoziție”, a subliniat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
La final, ierarhul a îndemnat la înmulțirea rugăciunii, cultivarea credinței și mărturisirea păcatelor, pentru ca Dumnezeu să ne izbăveacă din încercarea grea din această perioadă.