Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Duminica a 5‑a după Rusalii la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”
În cea de-a cincea duminică după Pogorârea Sfântului Duh, 17 iulie 2022, credincioșii și clericii prezenți la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” au avut ocazia de a participa la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Corul mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către arhim. Serafim Grigoraș, starețul mănăstirii. Acesta le-a vorbit credincioșilor despre minunea înfăptuită de Mântuitorul Iisus Hristos, și anume vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gherghesenilor. Din cauza lucrării vrăjmașului, minunea nu a fost suficientă pentru cei care au primit darul dumnezeiesc, aceștia neînțelegând faptul că sufletul omului este mai important decât toate comorile lumii.
La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a citit și rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, și i-a invitat pe cei prezenți la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie, din 20 iulie 2022, când mănăstirea nou înființată - „Sfântul Ilie”-Șcheia - va primi în acea zi veșmântul resfințirii. Slujba de târnosire și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie vor fi săvârșite de cei doi ierarhi ai eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar, începând cu ora 7:30. Potrivit tradiției, fiecare credincios va avea posibilitatea de a intra în Sfântul Altar pentru a se închina, de miercuri și până duminică, 24 iulie 2022.
Cei prezenți duminică la Mănăstirea „Sfântul Ioan ce Nou de la Suceava” au avut ocazia de a-și lua rămas-bun și a duce un omagiu părintelui proin-stareț Grigorie Halciuc, cel mai longeviv stareț al mănăstirii, cel care a desfășurat activități de mare anvergură pentru Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.
În continuare, a fost oficiată slujba Parastasului pentru sufletul vrednicului de pomenire arhim. Grigorie, neobosit slujitor al lui Hristos, trecut la cele veșnice în dimineața zilei de 16 iulie, la 90 de ani.
Arhid. Vasile Demciuc a prezentat cele mai importante aspecte din viața părintelui trecut la Domnul, evidențiind întâlnirile cu marii duhovnici ai României, precum și perioadele vitrege în care monahii și monahiile care aveau până în 55 de ani, prin decretul din 1959, au fost izgoniți din mănăstiri. Au rămas foarte puțini, doar cei invalizi sau neputincioși.
Apoi soborul s-a îndreptat către paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, locul în care a fost depus părintele stareț, săvârșindu-se acolo un Trisaghion de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic.