La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Duminica a 7-a după Rusalii la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava
În după-amiaza celei de-a 7-a duminici după Rusalii, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la rugăciunile pentru sănătate participând mulțime de credincioși. Dimineață, la catedrală, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al aceleiași eparhii.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”. Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.
A urmat săvârșirea Sfintei Liturghii la Altarul amenajat în incinta așezării monahale de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin a rostit un cuvânt de învățătură. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou”.
În după-amiaza zilei, începând cu ora 17:00, la același Altar de vară a avut loc Taina Sfântului Maslu de obște oficiat de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic.
La eveniment au participat preoți slujitori de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, clerici din cadrul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și stareți și protoierei din cuprinsul eparhiei. Din sobor a făcut parte și părintele Justinian Cârstoiu, profesor al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
Ierarhul a înălţat rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu pentru sănătatea celor care au fost prezenţi, dar şi a celor ce se află în spitale sau în casele lor, pe patul de suferinţă. Mai mult, Înaltpreasfinția Sa a citit și rugăciuni pentru dezlegare.
La final, în cuvântul de învățătură rostit de părintele Justinian Cârstoiu au fost prezentate pe larg vindecările minunate regăsite în Sfânta Scriptură, atât în Noul, cât și în Vechiul Testament. Părintele profesor doctor a vorbit și despre puterea tămăduitoare a rugăciunii, precum și despre importanța primirii Sfintelor Taine.
În încheiere, atât cei prezenți la săvârșirea Sfântului Maslu, cât și cei care au urmărit transmisiunea live a slujbei au fost invitați să participe la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de la Mănăstirea Putna, cu atât mai mult cu cât la această dată se împlinesc 150 de ani de la Serbarea de la Putna la care a participat poetul național, Mihai Eminescu, prilej pentru care s-a pregătit o serie de manifestări aniversare.