În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Duminica a doua după Paști în Muntenia și Dobrogea
În Duminica a doua după Paști, credincioșii eparhiilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au participat la Sfânta Liturghie arhierească în catedrale, biserici mănăstirești și locașuri parohiale. Bisericile închinate Sfântului Apostol Toma și Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, pomenit în fiecare an la 5 mai, și-au sărbătorit hramul.
Credincioşii Parohiei „Sfântul Apostol Toma” din municipiul Piteşti au sărbătorit duminică hramul bisericii. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. În cuvântul de învăţătură, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să mărturisească Învierea Domnului Iisus Hristos, urmând cuvintele Apostolului Toma: „Domnul meu și Dumnezeul meu!”, ne-a transmis părintele consilier eparhial Ovidiu Vlăsceanu. Părintele paroh George Olteanu a oferit Arhiepiscopului Argeșului și Muscelului o icoană sculptată pe lemn, în semn de prețuire pentru grija duhovnicească purtată credincioșilor parohiei.
Pomenirea Arhiepiscopului Antim Nica la Dunărea de Jos
În cea de-a doua duminică după Sfintele Paşti, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați, în prezenţa a numeroşi credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale. La momentul cuvenit, copiii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit pericopa evanghelică despre momentul întâlnirii Sfântului Apostol Toma cu Mântuitorul Iisus Hristos, după Învierea Sa: „Sfântul Apostol Toma ne-a făcut un mare bine, întrucât, la o săptămână după Învierea Domnului, ne-a dat posibilitatea să simțim și să vedem încă o dată că Iisus Hristos înviat din morți a păstrat rănile pentru a ne arăta că El este Cel adevărat, Cel Care a fost rănit pentru noi, cei care nu am mai simțit rănile păcatului din nesimțirea diavolului. Domnul Hristos este Cel Care a urcat pe Cruce pentru a vindeca rănile și slăbiciunea noastră, iar de Înviere El arătă ucenicilor Săi mâinile străpunse de cuie. Învierea nu a șters semnul păcatelor noastre pentru a ne aminti că, pentru iertarea noastră, au rămas în ceruri semnele cuielor pe mâinile și picioarele Fiului lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, iar semnul din coasta Lui este pentru conștientizarea păcatelor noastre. Toate acestea pentru a ne trezi și a ne ruga permanent Celui înviat din morți să ne ierte și să ne facă fii ai Învierii Sale”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Casian.
Întrucât la data de 1 mai s-au împlinit 25 de ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Antim Nica al Dunării de Jos, după Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru vrednicul ierarh, dar şi pentru toţi ierarhii Dunării de Jos, adormiţi în Domnul, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur. „Să nu-l uităm pe fericitul întru pomenire Antim, Arhiepiscopul Dunării de Jos, plecat la cele veșnice cu ani în urmă, în ziua de Înviere, pentru a cărui memorie aducem astăzi prinos de cinstire. Ne gândim totodată și la cei mai înainte adormiți părinți și frați ai noștri, pentru care preoțimea și poporul se îndreaptă astăzi cu evlavie și cu recunoștință, mai ales în zona aceasta, în toate cimitirele, pentru a le împărtăși tuturor Învierea lui Hristos”, a mai spus IPS Arhiepiscop Casian. Ierarhul i-a binecuvântat pe cei prezenți și le-a oferit iconițe, cozonac și ouă roșii.
Hirotonie în preot la Mănăstirea „Sfinții Voievozi” din Slobozia
În ziua de 5 mai, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii „Sfinţii Voievozi” din Slobozia, se arată pe sf-esc.ro. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corurile reunite ale Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” dirijat de pr. prof. Alexandru Daniel Vasile. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit preot pe diaconul Radu Marius Arion, pe seama Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, Parohia Clătești, Protopopiatul Oltenița, județul Călărași. Episcopul Sloboziei și Călărașilor a dăruit cruciulițe, iconițe și cărți de rugăciuni pentru grupul de eleve de la școala gimnazială din localitatea Ograda.
În cuvântul de învățătură, Preasfinţitul Părinte Vincențiu a vorbit despre încredințarea lui Toma și despre îndemnul Mântuitorului la credință. Totodată, a transmis mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru binecuvântarea acordată slujitorilor Schitului Vovidenia de a aduce spre închinare credincioșilor din Bărăgan Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Arhim. Mihail Daniliuc, starețul schitului nemțean Vovidenia, a primit cu acest prilej Ordinul „Crucea Sloboziei” pentru clerici și mai multe albume monografice tipărite de Editura Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. Arhim. Rafail Mîț, vicar eparhial și stareț al Mănăstirii „Sfinții Voievozi” din Slobozia, a mulțumit chiriarhului pentru dragostea arătată obștii monahale, credincioșilor care au participat la Sfânta Liturghie și tuturor pelerinilor care cu răbdare s-au închinat la icoana Maicii Domnului de la Schitul Vovidenia.
Zi de hram la Schitul „Sfântul Nicolae” din Giurgiu
Biserica Schitului „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Giurgiu și-a sărbătorit duminică, 5 mai, cel de-al doilea hram. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, informează episcopiagiurgiului.ro. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre viața și mărturisirea Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou și a tâlcuit pericopa evanghelică din Duminica a doua după Sfintele Paști, evidenţiind necesitatea credinţei în Dumnezeu. La final, în semn de prețuire, a oferit protos. Nicolae Matei, egumenul schitului, mai multe volume de cărți apărute la editura eparhiei. La rândul său, părintele egumen a oferit ierarhului o icoană a Sfântului Efrem cel Nou și un coș de flori. Pentru bucuria duhovnicească a celor prezenți au fost așezate spre închinare părticele din moaștele Cuviosului Mucenic Efrem cel Nou. De asemenea, credincioșii au putut cinsti fragmente din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, aduse de la noua Catedrala Episcopală din Giurgiu.
Cu prilejul sfințirii din anul 2017, așezământul monahal a primit ca ocrotitori, alături de hramul istoric, pe Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul și pe Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou.