Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Duminica a treia din Postul Mare la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud
La hramul Mănăstirii „Sfânta Cruce” de la Aiud, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în noua biserică a așezământului monahal, informează Biroul de presă al eparhiei. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea protos. Gavriil Vărvăruc, exarh al mănăstirilor și schiturilor din Eparhia Alba Iuliei. În cadrul slujbei, diaconul Constantin Dumitrache a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Moșuni cu filia Veța, Protopopiatul Târgu Mureș.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu a spus: „Cinstind Sfânta Cruce, noi nu cinstim lemnul, aurul, argintul sau metalul din care ea este făcută, ci Îl preamărim pe Mântuitorul lumii, Care a purtat păcatele noastre în trupul Său pe lemnul Crucii și ne-a eliberat din sclavia amară a păcatului, a iadului și a morții. Însemnându-ne chipul cu semnul Sfintei Cruci, noi primim putere fizică și spirituală să biruim obstacolele, ispitele și dificultățile acestei vieți efemere. În același timp, ne exprimăm convingerea că nu există odihnă fără osteneală și nici biruință fără luptă”.
Tot în această zi, Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud a găzduit ultima parte a Simpozionului Național de Martirologie, derulat sub genericul „Morții (ne)uitați ai comunismului. Topografia represiunii, între arheologia crimelor și locurile memoriei. Omagiere publică și cultivare liturgică”, ediţia a VII-a.