De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Duminica femeilor mironosiţe în Ardeal
În Duminica Femeilor Mironosiţe, modele pentru femeile de astăzi, ierarhii ardeleni au transmis urări fiicelor Bisericii, care prin rugăciune şi prin fapte bune păstrează vie credinţa.
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a sfinţit, în Duminica Mironosiţelor, biserica din satul clujean Câmpeneşti. Slujba de târnosire a Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“ a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârşită afară, în apropierea locaşului de cult, de IPS Mitropolit Andrei, alături de un sobor de peste 20 de preoţi şi diaconi. În cadrul cuvântului de învăţătură, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre faptele milei trupeşti şi despre cultul morţilor, cu referire, îndeosebi, la problema incinerării morţilor. La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de iconom pe parohul Cosmin Vele, având dreptul de a purta brâu roşu, pentru efortul de reabilitare a lăcaşului de cult. Apoi, ierarhul i-a conferit avocatului Călin Budişan, distincţia „Crucea Transilvană“, pentru ajutorul substanţial pe care l-a dat în renovarea bisericii, şi, de asemenea, a oferit diplome de aleasă cinstire tuturor celor care s-au implicat în reabilitarea bisericii din Câmpeneşti. Biserica a fost adusă din Fildu de Mijloc, judeţul Sălaj, în 1923. În perioada comunistă, parohia a fost filie a parohiilor Apahida, Jucu şi „Sfântul Ilie“ din Cluj-Napoca, iar în 2010, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu, a fost reînfiinţată. Biserica a fost supusă unui amplu proces de renovare, coordonat de arhitectul Radu Spânu. Uşile împărăteşti şi pictura ce s-a mai păstrat au fost restaurate de Dragoş Hlinca, expert restaurare-pictură, conform celor precizate de parohul Cosmin Vele.
Slujire arhierească la Catedrala orădeană
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea, în prezenţa a numeroşi credincioşi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Sfântul Niceta de Remesiana“ al Catedralei.
În predica rostită, PS Sofronie a reliefat importanţa caracterului tainic al Învierii din morţi a Mântuitorului Iisus Hristos şi adeverirea acesteia de către femeile purtătoare de miruri, care au devenit primele vestitoare ale Învierii.
„Femeile purtătoare de miruri, venite să ungă trupul mort al Domnului, au fost învrednicite de Dumnezeu să afle primele despre Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, fiind trimise să vestească Apostolilor că Domnul Hristos a înviat şi că Îl vor vedea în Galileea. De aceea, Duminica de astăzi este o icoană a tuturor femeilor creştine, a tuturor femeilor credincioase, de la începuturile Bisericii, după chipul femeilor mironosiţe, a femeilor creştine pe care Biserica le-a odrăslit“, a spus PS Sofronie care, la final a rostit câteva urări cu ocazia Zilei femeii creştine.
„Iubite surori în Domnul, fiice ale Bisericii dreptmăritoare, vă mulţumim pentru rugăciunile voastre, pentru dragostea voastră, pentru credinţa voastră, pentru flacăra pe care aţi ţinut-o nestinsă în candela neamului, pentru ca neamul nostru să nu îşi piardă credinţa, în zilele grele, pentru ca noi să creştem cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu mare dragoste faţă de ţara şi neamul nostru românesc“.
Prezenţă arhierească în Parohia „Sfântul Alexandru“
Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ierarh Alexandru“ din Cluj-Napoca, recent înfiinţată. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, iar la venirea sa în parohie a fost întâmpinat de copii îmbrăcaţi în costume populare. La slujba săvârşită pe altarul de vară, amenajat în curtea unei firme din zonă, în cadrul cuvântului de învăţătură, PS Vasile Someşanul a vorbit despre femeile mironosiţe ca modele pentru femeile de astăzi şi a amintit de Societatea Femeilor Ortodoxe, care oferă sprijin celor aflaţi în nevoie. În cadrul Sfintei Liturghii s-au împărtăşit foarte mulţi copii, iar aceştia au primit la final iconiţe şi dulciuri din partea parohului Claudiu Melean.
Parohia „Sfântul Ierarh Alexandru“ a fost înfiinţată la 1 ianuarie 2013, cu binecuvântarea IPS Mitropolit Andrei. De la înfiinţare şi până în prezent, s-a slujit într-o capelă special amenajată în sediul unei firme, iar când timpul este frumos, se slujeşte pe altarul de vară. În această vară urmează să fie pusă piatra de temelie pentru biserica parohiei, după cum a menţionat pr. Claudiu Melean.
Slujiri în Maramureş şi Sătmar
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a liturghisit şi a predicat în Parohia Strâmtura, Protopopiatul Sighet. Ierarhul a săvârşit, apoi, slujba înmormântării arhid. Iustin Oprişan, fiul fostului protopop al Sighetului, Mihai Oprişan, ctitorul Catedralei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Sighet. Ierarhul a binecuvântat, apoi, poarta de intrare spre Parohia Bârsana, Valea Muntelui, cu participarea parohului Vasile Dunca, în prezenţa primarului Petru Cudrici, a arhitectului Dorel Cordoş, realizatorul proiectului, a meşterilor populari maramureşeni care au executat lucrarea şi a unei mari mulţimi de credincioşi din Bârsana. Sâmbătă, 18 mai, PS Iustin Sigheteanul a săvârşit slujba punerii pietrei de temelie pentru o nouă biserică cu hramurile „Sfinţii Români şi Sfânta Cuvioasă Parasheva“ în Parohia Negreşti Oaş III, unde este paroh Marcel Malanca, secretar protopopesc şi responsabil cu catehizarea tineretului în Protopopiatul Oaş, distins acum cu rangul de iconom. Ierarhul a săvârşit, apoi, Sfânta Liturghie şi a predicat la Schitul „Sfântul Arhidiacon Ştefan şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, Luna Şes, Protopopiatul Oaş, şi a oferit rangul de sachelar pr. Nicolae Robas, iar binefăcătorilor le-au fost oferite diplome de vrednicie.