De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Duminica Floriilor în eparhii din Muntenia și Dobrogea
În Duminica Floriilor, ierarhii din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au săvârșit Sfânta Liturghie în catedrale, au binecuvântat ramurile de salcie și stâlpările de finic și s-au rugat pentru încetarea pandemiei. Au rostit cuvinte de învățătură, îndemnându-i pe credincioși la pregătire sufletească pentru Săptămâna Sfintelor Pătimiri. Slujbele au fost transmise live atât pe paginile de Facebook ale eparhiilor, cât și la posturi de televiziune locale.
Cu prilejul sărbătorii Floriilor, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul rostit, ierarhul a subliniat semnificația duhovnicească a acestei sărbători, evidențiind faptul că, deși nu sunt prezenți fizic în biserică, credincioșii sunt uniți în rugăciune cu preoții care săvârșesc Sfânta Liturghie. De asemenea, ierarhul a reliefat faptul că sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim trebuie să fie un imbold pentru a spori solidaritatea, comuniunea și generozitatea. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a binecuvântat ramurile de salcie, pe care voluntarii le-au oferit în parohii, ținându-se cont de toate îndrumările legale în privința protecției sanitare, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Constanța
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat Sfânta Liturghie din Duminica Floriilor la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul s-a adresat credincioșilor care au urmărit slujba pe pagina de Facebook a arhiepiscopiei, vorbindu-le despre semnificația sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim: „Sărbătoarea Floriilor ni-L aduce pe Hristos în cetatea Ierusalimului ca împărat, dar ni-L aduce și nouă în suflete, pentru că noi cu El trebuie să petrecem, căci fără de Hristos nu putem să facem nimic”. În cadrul slujbei, ierarhul i-a oferit arhidiaconului Ioan Bogdan Alexiuc, dirijorul secund al Coralei Armonia, Crucea „Sfântul Apostol Andrei”. La final, Arhiepiscopul Tomisului a săvârșit slujba de Te Deum cu ocazia împlinirii a 19 ani de la întronizarea sa, informează TRINITAS TV.
Curtea de Argeș
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit Sfânta Liturghie în noua Catedrală Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș. La final, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat ramurile de salcie, ce amintesc de stâlpările cu care a fost întâmpinat Mântuitorul la intrarea în Ierusalim, și a rostit rugăciunea de încetare a pandemiei în fața raclei cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, se arată pe eparhiaargesului.ro
Buzău
La Buzău, Sfânta Liturghie din Duminica Floriilor a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, la Catedrala „Înălțarea Domnului”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Slujba a fost transmisă live pe pagina de Facebook a arhiepiscopiei.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a vorbit atât despre semnificația praznicului, cât și despre specificul liturgic și duhovnicesc al Săptămânii Sfintelor Pătimiri. „Deși ne introduce în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, praznicul Intrării Domnului în Ierusalim este, totuși, un popas duhovnicesc de bucurie, întrucât Mântuitorul Iisus Hristos, prin învierea prietenului Său, Lazăr din Betania, ne încredințează încă o dată despre puterea Lui dumnezeiască prin care ne va învia pe toți la sfârșitul istoriei. (...) Vă îndemn pe toți să petreceți cât mai creștinește posibil această Săptămână Mare, participând cu gândul și cu inima la sfintele slujbe speciale, numite «Denii», ce vor fi săvârșite începând din această seară și până în Vinerea Mare”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.
La final, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat stâlpările de finic și a rostit rugăciunea pentru încetarea pandemiei, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
Galați
În Duminica Floriilor, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Slujba a fost transmisă în direct la un post de televiziune locală și pe pagina de Facebook a arhiepiscopiei.
„În sfânta sărbătoare a Intrării în Ierusalim a Domnului Iisus Hristos, mai mult ca oricând, credincioșii au deschis ușile cetății sufletești în locul celei istorice de la Ierusalim. Au deschis larg ușile împărătești ale inimilor lor și L-au primit pe Domnul nostru Iisus Hristos în blândețea Lui, iar în locul corurilor și cântărilor armonioase pe care le ascultau în biserică, au auzit din gura pruncilor, împreună cu părinții și bunicii în familie, murmurul unei rugăciuni”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La final, ierarhul a rostit rugăciunea de binecuvântare a ramurilor de salcie, care au fost împărțite de voluntari credincioșilor care le-au solicitat, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
Slobozia
În Duminica Floriilor, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului“ din Slobozia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
De asemenea, în această duminică, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat procesiuni cu icoane făcătoare de minuni și sfinte moaște, fără participarea credincioșilor. În municipiul Slobozia, s-a desfășurat procesiunea cu icoana Maicii Domnului „Xenia” de la Schitul Horia și cu racla cu cinstitele odoare de la Mănăstirea „Sfinții Voievozi”. Procesiunea a fost condusă de arhimandritul Rafail Mâț, vicar eparhial, împreună cu pr. protopop Laurențiu Cioranu, care au oprit în fața spitalului din municipiu și au rostit rugăciunea specială pentru încetarea epidemiei, ne-a transmis pr. Nicușor Silviu Dascălu, consilier eparhial.